Connect with us

Гербери

Проф. Константинов смая с прогноза за кабинет на ГЕРБ-СДС с подкрепата на тази партия

Published

on

Според бившия зам.-председател на ЦИК и бивш шеф на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов след изборите е възможен кабинет около ГЕРБ – СДС, евентуално с подкрепа от ДПС, с която правят 110 мандата и се търсят още 11- 12. 

Ако се разберат помежду си политическите сили, да не си пречат известно време, могат и без тези 11-12. Кабинет на малцинството е добре известна демократична практика, освен това, тя не е непозната, в България“, казва проф. Константинов пред България Он Ер.

Според него, „интересно е, как за тези 32 години успяхме да свалим качеството на българския изборен процес, за съжаление. Първо от бездарие и глупост, както стават повечето фалове. Ние сме склонни да мислим за конспиративен план, а обикновено причината е глупост“.

Проф. Константинов е ярък критик на видеонаблюдението. Според него, има го само в Русия.

„Тя формално е демократична държава, но е по- скоро автокрация, съдейки по начина, по който се управлява. Значи един автократичен режим става наш модел и забележете, само там! Същата работа с машините.

Друга държава в Европа няма, освен град Брюксел, но той е половината Белгия. Изобщо намираме някаква изборна практика или изборна технология, която никъде я няма и възторжено я прегръщаме“.

„Нека първо да уточним и да развенчаем един от устойчивите митове в българската изборна практика – чувалите с бюлетини. Те съдържат макалтура – това се нарича „вторични суровини“. Това са едни хартии, които по закон трябва да бъдат пазени до следващите избори. След което да бъдат пратени за претопяване.

Досега, за 13 избора след 1991г. нито един път не са отваряни чувалите с бюлетини за парламентарни избори, а пък от 3120 избрани членове на парламента, един единствен мандат, което е по- малко от 0,03%, тоест 3:10 000 от мандатите са били касирани. Това беше известният случай от 2009г., когато Конституционният съд касира един мандат в Турция.

От общо 3120 избрани депутати, един беше касиран, тоест това са едни, до скоро, изключително добре произвеждани избори, както е точният термин, който ние успяхме доста да опорочим“, коментира изборният експерт.

По негови изчисления, „до сега сме дали към 100 млн. лв., до миналите избори, и по- голяма част от тях за тези абсолютно безсмислени устройства, с които в света гласуват 4 държави. Ако искате да ги спомена кои са – Индия, Бутан, Бразилия и Венецуела.

В един единствен американски щат се гласува по технология, близка до нашата, в останалите щати се използват като отпечатващи устройства, но те за това са и проектирани. Тези машини, които ние използваме, са много евтини, а ние ги купуваме скъпо“.

Проф. Михаил Константинов направи прогноза: половината българи ще изберат хартията и половината българи ще изберат машинното гласуване.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени