Connect with us

Нюзрум

Граждански проект „Лъжеш ли?“ проверява истинността на публични твърдения на кандидат-депутати

Published

on

Основната идея е да ограничим дезинформацията. Това е много опасно и може да повлияе на общественото мнение. Фокусираме се към предизборните кампании и така избирателите да направят информиран избор. Смятаме, че не може да дадем доверие на някой, който разпространява невярна информация. Това каза по Радио „Фокус“ Иван Райнов, който е част от екипа на платформата „Лъжеш ли?“

На въпрос за това с какви средства се издържа проектът им, той информира“ „Нямаме външно финансиране, само на собствени средства, но като разход имаме само домейна на сайта. Проектът е доброволчески“.

Това, което ги мотивира е хората да направят по-информиран избор, когато отидат до урните, „да покажем, че невярната информация може да е опасна“, посочи Райнов.

По думите му почти всеки политик разпространява невярна информация. „Някои по-често, други по-рядко. Това зависи от участията, които правят, зависи от ефирното време“, уточни той.

„Наблюдаваме твърденията на 22 кандидати за народни представители в национален ефир, трите големи телевизии, и слушаме всички интервюта и изваждаме изказванията за твърдения за факти, които могат да се квалифицират като верни или неверни“, разказа Райнов.

Той разказа и как точно систематизират информацията: „Член на наш екип подрежда твърденията в таблица и втора част от екипа проверява информацията – ползваме различни източници, стенограми, публични институции“.

Проектът „Лъжеш ли?“ е инициатива на група активни граждани, които искат да ограничат дезинформацията в българската политика.

По време на предизборната кампания за Народно събрание екип на „Лъжеш ли?“ проследява участията на 22 кандидати за депутати, които правят в национален ефир, и ще провери колко често те разпространяват невярна информация.

Създаването на платформата е вдъхновено от съществуващи такива за проверка на факти в Западна Европа и САЩ. За разлика от тях обаче българският проект не се фокусира върху отделни изказвания, а целта е да бъдат доказани повече неверни твърдения на кандидати за депутати от всички популярни партии и коалиции.

Най-четени