Connect with us

Fake Harvard

Екс-депутат внесе в МС дузина сигнали срещу Кирил Петков и кумците му! Чака да ги отнесе на разпита в прокуратурата

Published

on

Кирил Петков си вкара голям автогол с идиотския си брифинг снощи, с който разсмя хората. И отрпии и много реакии.

За да допринесе за „информационното уплътняване“ при посещението на премиера Кирил Петков в прокуратурата утре, бившият депутат Антон Тодоров подаде сигнал в приемната на Министерския съвет днес, в който се съдържа списък от публикации за „хора и теми важни за обществото“, за които работата на държавното обвинение „не трябва да остава във въздуха“, обяви на фейсбук страницата си политологът.

„Убеден съм, че ще погледнете много сериозно – както е присъщо за Вас – на тази информация и ще я приложите към набора от публикации и медийни разследвания, с които утре ще се представите пред Върховна касационна прокуратура (ВКП)“, пише Тодоров.

В сигнала си до настоящия премиер на първо място политологът и разследващ журналист поставя  публикация в сайта на в. „Труд“ от 27.05.21 г. за Петков в качеството му на министър на икономиката. В материала се говори за „съмнения за участие на министър Кирил Петков от служебния кабинет на Стефан Янев в схеми за укриване на данъци“, които се пораждат от наличните данни в публичните регистри за свързаните с него фирми“.

„Настоявам да изискате от прокуратурата подборна информация какво прави тя по този крайно важен за обществото казус“, изтъква Антон Тодоров. Той напомня на премиера за още един сигнал по повод на предприемаческата му дейност в страната. Друга публикация на в. „Труд“ от 13.01.22 г. посочва, че „фирма на Кирил Петков е уредена с евтина земя“. Изданието съобщава, че това става ясно от „отговор на министъра на икономиката Корнелия Нинова на въпрос на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. Става дума за фирмата „Волаком“ на настоящия премиер, която преди години е купила терен в индустриална зона „Божурище“ за 18 лв./кв. м, докато друга фирма по това време е купила земя на цена 30 лв./кв. м..

„Прокуратурата работи ли по този любопитен и интересуващ много български граждани казус“, пита в сигнала Тодоров.

Следва още по-интересен сигнал в медиите за шефа на НАП Румен Спецов.

„Г-н премиер, само тази информация, че шефът на приходната агенция е „продал“ фирмата си на безимотно лице, във всяка страна, която е част от т.н. „свободен свят“ би била предостатъчна същият този шеф на НАП да изхвърчи като коркова тапа от мястото си. Тук Спецов не само, че си е на мястото, а и назначава крайно съмнителни хора, вкл. в българските митници. Що за безобразие е това?“, настоява политологът и разследващ журналист. Той настоява утре Кирил Петков да призовете прокуратурата да даде повече светлина и по този много значим за българското общество казус.

По-нататък в сигнала си Антон Тодоров се позовава на публикация в сайта Zonanews от 14.06.21 г. за уволнен за несправяне с работата си от ОББ служител, който е предложен за член на УС на Българската банка за развитие /ББР/.

„Става дума за лицето Цанко Арабаджиев, който впоследствие наистина е назначен за член на УС на ББР и изпълнителен директор на банката. Такъв е и към настоящия момент. Какво се прави от прокуратурата по този казус, след като в края на миналата година се оказа, че при новото ръководство активите на ББР не просто не са се увеличили, те дори не са останали в същия размер, а имаме спад от почти половин милиард лева“, възмущава се политологът. Той се позовава в сигнала си и на публикация от 17.11.21 г. на сайта Трибюн за това, че „Компания на Асен Василев фалира и остави дългове в Лондон за 8,7 милиона паунда“.

„Визираният в публикацията човек е вицепремиер и финансов министър във Вашето правителство. Нима е допустимо Асен Василев да заема подобна висока публична позиция и да устройва истинска кадрова вакханали в подчинените му ведомства и структури?“, недоумява политологът.

В сигнала следват данни от публикация в сайта на в. „Труд“ от 02.02.22 г. как „Семейство Лорер ще въртят 9 млрд. лева публичен ресурс. Съпругът Даниел Лорер, в качеството си на министър на иновациите и растежа, подпомаган от съпругата си Виолета Лорер ще управляват парите от програмите за конкурентност и за научни изследвания, както и от Националния план за възстановяване. Парите семейството получава за управление от кума си министър-председателя Кирил Петков“. За Тодоров това е много сериозен казус, по който прокуратурата вероятно бездейства. С аргумента, че  в тази публикация се споменават името на премиера и имената на особено близки до него приятели, които са и семейство на всичко отгоре, политологът смята, че това е чудесен казус за КПКОНПИ и прокуратурата!

„Г-н Петков, моля Ви, не, настоявам, да не пропуснете да информирате ВКП и за тази информацията в тази публикация“, обръща се към министър-председателя политологът. Относно приятелите на премиера, той указва, че друг материал, публикуван в сайта Lex от 01.02.22 г., посочва как „КПКОНПИ видя риск от корупция и концентрация на власт у Асен Василев и Даниел Лорер“.

Нова скандално назначение в публичната администрация е тема на публикация на сайта Zonanews от 18.01.22 г., става дума за лицето Виктор Стойчев – дисциплинарно уволнен от НАП за теч на данни, който стана областен на Ловеч.

„Същият е дисциплинарно уволнен от НАП през 2019 г. заради осъществен от него неоторизиран 512 пъти достъп до данните на стотици физически и юридически лица. В публикацията има документи, вкл. от две съдебни инстанции, които доказват, че това назначение е изключително опасно предвид практиките и уменията на въпросния господин. Разследването на сайта Zonanews показва, че същият човек е дисциплинарно уволнен от НАП-Ловеч със заповед № ЗЦУ-1139/ 26.07.2019 г. на заместник-изпълнителния директор на НАП“, изтъква Антон Тодоров. Той прилага към сигнала си още една публикация в същия сайта Zonanews от 18.05.21 г., в която  разбираме, че „Първата фирма на заместник-министъра на отбраната Александър Петков, е с отнет лиценз за инвестиционно посредничество“, а Александър Петков е човекът, на когото е поверен икономическия блок в МО.

Политологът и разследващ журналист Антон Тодоров смята в заключение, че данните в сигнала му ще са от полза на премиера Кирил Петков за утрешния разпит в  прокуратурата.

Най-четени