Connect with us

Fake Harvard

БНР: ПП и ДеБъ ще се изтрепят! Идат страхотни конфликти, които ще съсипят кампанията им

Published

on

„След изборите партиите ще се разберат“, това мнение изрази политологът Александър Димитров, който е преподавател в УНСС.

Партиите този път ще успеят да осъществят някакво разбирателство помежду си. Всеки ще чака последно раздаване на картите, да видят кой какво ще придобие в изборния ден.

Мисля, че са узрели, вече са готови да преминат към най-разнообразни коалиционни споразумения само и само вече да се спре с това непрекъснато въртене на служебни кабинети“, коментира той пред БНР.

Политологът подчерта, че дълбоко го смущават епитетите, с които боравят политическите партии. „И то от политически сили, които имат претенции за интелектуално превъзходство“, добави той.

Според него обединение между „Продължаваме промяната“ (ПП) и ДБ може да докара доста сериозни резултати, особено за парламентарен вот. Но:

„Но напрежение за листите – на 100% ще се случи. Даже не съм толкова оптимистичен, напротив – ще избухнат страхотни конфликти на някои места, което може да съсипе цялата кампания“. 

„При едно такова обединение в София може би ще се стигне до промяна на кметския пост“, изказа мнението си Димитров. „Местните избори обаче драматично надхвърлят завладяването на държавния център“, добави той и каза, че това в дългосрочен план няма да донесе кой знае колко придобивки. Освен това Общинският съвет в София ще остане многолик. 

По думите му има някои потенциални партньори, които може би ще допринесат за увеличаване на електоралния дял

Тези коалиции малко ад хок се получават и са трудни, защото досега не сме наблюдавали разговори за такива неща. Ако това се случи предизборно, ще е тип ад хок коалиция. Те не винаги работят, защото имат нужда от работа, от разпределение на дейностите, от планиране, а когато това не се е състояло, обикновено тези коалиции се провалят с гръм и трясък„. 

„Не съм сигурен, че референдумът на „Има такъв народ“ (ИТН) ще изиграе роля за парламентарния вот“, посочи още политологът и обясни: „Българският избирател лесно дава своята подкрепа, но един път като оттегли подкрепата си – е окончателно„.

Най-четени