Connect with us

Fake Harvard

Политологът, който се напиваше с Киро Петков: През есента идат избори 3 в 1! Всичко зависи от Борисов

Published

on

Предсрочните избори на 2 април може и да не са последните парламентарни за 2023 г., прогнозират политолози. Наесен в България може да има избори 3 в 1.

Такова мнение изразиха в ефира на Нова тв Димитър Ганев от „Тренд” и Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл”. Те смятат, че организацията за предстоящите през есента местни избори ще предопредели стратегията на партиите за вота след два месеца.

„Предстоят два месеца, в които ще се отговаря на най-важния въпрос: Кой е виновен за това, което ни се случва в момента”, твърди Симеонов. „Местните избори се оказваха спирачка пред съставянето на редовен кабинет”, заяви Димитър Ганев.

Ако не успеят да съставят пак правителство, може да идем на нови избори заедно с месния вот. От едната страна е хартиената коалиция, от другата – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Въпросът е кой по-малък ще влезе. Есента може да имаме местен и парламентарен вот, заедно с референдум.

Всичко зависи от Бойко Борисов. Той може да реши да играем имиджово – да не влиза в коалиция, защото местния вот му е важен. Но може да играе и организационно. Ще видим дали ще избере здравето или красотата.

Това мнение изрази политологът Първан Симеонов в ефира на Нова телевизия. По думите му партиите се правят, че правят правителство, а гледат да не излязат виновни за случващото се.

Политологът Димитър Ганев заяви, че местните избори са били спирачка за създаване на кабинет.

„Как може да се реши това политическо уравнение? Първо зависи от резултатите. Те ще ни дадат насока дали ще има правителство. Може да се окаже, че по-непопулярната позиция може да е в полза“, заяви той.

Според него обяснението на коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС ще е трудно. „Обществените настроения ще наклонят везните“, каза той.

По думите на Симеонов, станал известен със запоите си в кабинета на премиера Кирил Петков, няма съществена промяна в нагласите на хората за изборите на 2 април, спрямо тези от предишните проучвания.

Най-четени