Connect with us

Нюзрум

На вниманието на БГ-властите! Раду Совияни: „Сити“ беше любимка на ASF преди измамата да стане очевидна

Published

on

Как изглежда случващото се с „Евроинс Румъния“ в очите на румънските журналисти? Въпреки географската близост, взаимното познаване на политическите и икономическите процеси в двете страни, е на критично ниско ниво. Този дефицит се прояви особено остро в светлината на кризата с „Евроинс“. Кои са ASF? Кои са „City Insurance“? Какво се случва на румънския пазар със застраховки гражданска отговорност?

С апел за помощ как да не се изгубим в превода и да се ориентираме в ситуацията на север от Дунав, Financial Tribune се обърна към румънския финансов журналист Раду Совияни.

„Кризата на застрахователния пазар няма нищо общо с политическата ситуация в Румъния. Просто казано, кризата на румънския застрахователен пазар, която тръгна от липсата на надзор от страна на регулатора, произлиза от съучастието на целия борд на ASF в измамата със „Сити“. Говорят и за нередности с капитала на „Евроинс“, за който се правят, че знаели 2 години, но не правели нищо“, коментира Совияни.

„Със съучастието на последователни бордове и президенти (от Негритою към Марку – бивш счетоводител от горския сектор) например делът на „Сити“ нарасна от 7% пазарен дял на над 40% – главно благодарение на финансова измама, за която надзорът е знаел или поне е трябвало да знае“, категоричен е журналистът.

Той обяснява, че в момента Румъния се управлява от коалиция с участието на социалдемократите PSD, либералите PNL и UDMR – политическа партия, представляваща унгарското малцинство.

„Преди изборите през 2020 г. те се преструваха, че имат различни възгледи и се представяха за противници. И скоро след изборите се събраха и направиха коалиция. Тази коалиция е важна за случая, защото бордът на ASF, който е орган, който се избира политически, се избира именно на този принцип, а не се базира на лични качества. Той представлява управляващата коалиция и нейните интереси“, каза той.

Раду Совияни разказа, че „Сити“ е пораснала от нищото, като през 2013 г. е била нищо на пазара със застраховки гражданска отговорност.

„City Insurance“ беше любимка на ASF преди измамата да стане очевидна. Когато бившият президент Негритою беше избран политически, през май 2014 г. , „Сити“ имаше 7.5% пазарен дял. През 2017 г. вече държеше над 30% от пазара на задължителни застраховки. Още повече, преди края на мандата на Негритою през 2017 г., компанията успя да излезе с т.нар. швейцарски „инвеститор“, когото лично той промотираше и публично гарантираше за него – г-н Макс Рьослер. Но г-н Рьослер се появи в същия момент и с нова измама: фалшив банков акаунт с фалшиви пари. Измамата се проточи с години и дори когато в ASF се престориха, че разбират за нея през февруари 2021 г., те продължиха да позволяват на „Сити“ да продава застраховки още 8 месеца, увеличавайки измамата с още 200 млн. евро според моите изчисления. Това е участието на ASF в измамата на „Сити“, разказа той.

Совияни е скептик, че Рошу може да бъде считан за основен виновник за фалита на „Сити“ и го определи като „само малка брънка в цялата верига, която не си свърши работата“.

„Това е удобно за човека с властта – г-н Нику Марко, да остави всички с впечатлението, че е възможно цялата измама със „Сити“ да се случи заради 1-2 човека. Не е вярно. В правно отношение отговорността е на целия борд на ASF. Глупаво е да не видим съучастието“, твърди румънският финансов журналист.

Той подчертава, че знаейки за източването на пари от бившия бос на „Сити“ Дан Одобеску и негови хора, надзорът се е опитал да изнесе измамата върху застрахованите.

„През 2021 г. беше промотирана нова измама: задължително директно споразумение към задължителната гражданска застраховка. Което си е измама, защото не е част от застрахователния инструмент, това е допълнителна финансова услуга, която няма как да е задължителна. Като се има предвид откровената счетоводна измама в „Сити“, каква е целта на това? Да се удължи измамата. Задължително директно споразумение щеше да доведе до поне 20% оскъпяване на задължителната гражданска отговорност. Така хората зад „Сити“ нямаше да са задължени да вкарат още капитал (какъвто те нямаха, защото крадяха парите от собствената си компания и не плащаха щети). Така че, регулаторът опита да легитимира измама и да злоупотреби със застрахованите да дават още пари на мамещите ги“, анализира Раду Совияни.

„В същото време в румънския парламент се опитаха да прокарат закон, който щеше да даде на борда на ASF пълен имунитет срещу криминално разследване. Защо ще им е такъв закон, ако не са считали, че са допринесли за измамата „Сити“? ASF не беше наблюдател, а съучастник“, твърди той.

Според Раду Совияни е изненадващо числото на инспекциите в „Евроинс“ и проблемът е с ефикасността.

Най-четени