Connect with us

Импийчмънт

Румен Радев прати съветника си да се гаври в БНТ с Киро и ДеБъ: Без ГЕРБ няма как да се оправите

Published

on

Нивото е много ниско, продуктивността клони към нулата – тази оценка даде на партиите в Народното събрание шефът на стратегическия съвет на президента Александър Маринов, който е и съветник на служебния премиер Гълъб Донев.

Има неща, които трябва и може да бъдат свършени, дори да се абстрахираме от въпроса ще има ли правителство. То е ясно, че шансовете са много малки. Парламентът обаче не приема нужните закони, критикува той в интервю за „Тази неделя“ по bTV.

Трябва да сме реалисти – партиите се готвят за избори, този развой на събитията калкулират, допълни шефът на президентския съвет. Да не сме наивни и да отчитаме, че това им говорене и създадената токсична среда е именно защото изборите са на хоризонта. 

Имало и някои принципни въпроси като например да се изясни какво е ставало с „Джемкорп“. Защо обаче не работят комисиите, тези законопроекти (по плана за възстановяване – б. ред.) не са тежки и могат да минат. попита Маринов. И даде обяснение – токсичната атмосфера.

Нещата са отишли твърде далеч. Вероятно има минимални възможности за редовен кабинет, но основните пречки са трудно преодолими независимо от говоренето, че всички били готови на отстъпки, оцени той шансовете за кабинет. Иначе ние искаме правителство – говоря като съветник на президента, но политиката е изкуство на възможното, допълни стратегът на Румен Радев.

По принцип друг подход, различен от първите два опита за кабинет, можел да донесе успех при третия. Но Маринов не вижда желание за това. „Докараха дотам нещата, че няма как да обяснят на избирателите си защо се събират заедно“, посочи той. Различните формации имат различна степен на токсичност, допълни премиерският и президентски съветник.

Кратък хоризонт и убедителни, партийно неоцветени личности, но най-вече искрено желание и готовност да се поеме риска да се работи с някои от другите партии очерта той като условие за кабинет от третия път.

Не виждам принципна разлика в шансовете на трите партии да поучат мандата: БСП, ДБ и „Български възход“. ДПС по обясними причини няма как да бъде мандатоносител, отсече Маринов.

Водещо в усилията им да направят „всичко възможно“ (но посвоему), е как ще стоят в очите на избирателите си, анализира той. Различията не били в самите партии, а в това какви възможности имат да работят с другите. И ги очерта:

Без ГЕРБ не може да има кабинет. ДБ би могла да получи подкрепата им, но как ще убеди ПП и ГЕРБ да са заедно в една формула?

БСП  теоретично би могла да събере коалиция от друг тип, такава е теоретично възможна – тук Маринов визира „хартиената“ коалиция, т.е. ГЕРБ, ДПС и социалистите. 

„Български възход“ пък са „абсолютно сговорчиви“. Проблемът при тях е, че са без ясна позиция, без изградени отношения с другите политически формации, което ще затрудни воденето на разговори и изграждането на обществено доверие.

Теоретично кабинет е възможен, практически почти не, заключи стратегът Маринов.

Трябва да се даде последен шанс на парламента да свърши определена работа, той не може обаче да се разтяга до безкрайност във времето. Служебното правителство се справя по-добре от очакваното, като овладя опасните кризи, смята Маринов.

Големи чудеса не може да се направят, може да се изчака седмица или две – така реално той постави времевия хоризонт за третия мандат.

Най-четени