Connect with us

Импийчмънт

ДПС извива ръцете на Румен Радев: Ние сме трети! Дайте веднъж на нас да правим правителство

Published

on

Най-логично е президентът да даде третия мандат на ДПС, заяви пред БНР Йордан Цонев от ДПС.

„Към този момент ми прави много неприятно впечатление – кои партии се коментират, че могат да получат мандата. Никой не споменава ДПС. Не смятам, че президентът би трябвало да подчинява конституционните си държавнически задължения на лични отношения. Не смятам, че той има някакво лично отношение към ДПС, нито пък ДПС към него. Ако сме имали спорове, те са били принципни. Защо не се говори в обществото, че третият мандат може да го получи третата по големина парламентарна група. Партията, която има най-ярко изразена евроатлантическа ориентация. Партията, която има влияние може би не трето, може би дори второ в страната като цяло. Нашите решения, нашата дума се е слушала с огромен интерес от цялото общество. Защо никой изобщо не допуска, че президентът може да реши, което е най-логично, да каже – в тази остра политическа конфронтация нека отговорността за съставяне на кабинет я поеме тази партия, на която народът е отредил третото място“, коментира той в интервю за предаването „Неделя 150“.

Според него „в това има етнически привкус“:

„Голяма част от мюсюлманите, етническите турци, както и много българи и другите етноси, но голяма част от този етнос 30 години смятат, че ДПС е тяхното политическо представителство. Това е неуважение към тези хора“.

Освен това, според депутата, ДПС е най-подготвената партия да реализира такъв мандат. Страната има нужда от кабинет с програмни цели, подчерта Йордан Цонев:

„Ако има такъв кабинет, ДПС ще носи цялата политическа отговорност – за действията на такъв кабинет. Не само ДПС, а всеки, който подкрепи програмно-експертен кабинет носи 100% отговорност за него. Категорично не съм съгласен, че такъв тип кабинети е размиване на политическата отговорност. Не е размиване. България има нужда от това“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени