Connect with us

Нюзрум

ГЕРБ настъпи Христо Иванов и той взе да се гърчи като червей: Ама не така, аз не съм ви алиби

Published

on

Все повече подозирам, че е търсене на алиби за това, че вървят в сглобка във формата, с който избра Вежди Рашидов, и стана известен като Хартиената коалиция. Това е ретрограден вариант, защото те ще върнат страната назад. Така съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира пред Нова тв протегнатата ръка от ГЕРБ за търсене на компромис и евентуална съвместна реализация на управленски мандат. Според него заявките на ГЕРБ не са сериозно намерение за търсенето на формула за съвместно управление, а е опит да се прехвърли на ДБ отговорността за мандата. ГЕРБ вижда, че той няма как да се случи, смята Иванов.

На въпрос как приема изявленията от ГЕРБ, че без участието на „Демократична България“ няма как да се реши политическата криза по търсенето на мнозинство за редовен кабинет, той отбеляза, че това говорене е вярно. „Трябва да има лекуване на дълбоките причини и е очевидно за всички, че без ДБ не може да има управление, което наистина може да придвижи страна напред чрез смели реформи. Управления чисто аритметично може да има всякакви, но такова, което може да движи страната напред може да има само с наше участие“, настоя съпредседателят на ДБ.

В неделя на национален съвет коалицията е обсъдила сериозно ситуацията. „Не виждаме варианти с първия мандат, но има сериозно разбиране, че вторият е нещо, което трябва да опитаме. Няма как да е лесно, привлекателно, комфортно, но ако осъзнаем отговорността пред страната, ще изпуснем важни исторически прозорци – Шенген, превъоръжаване в армията, определени стъпки в икономиката“, заяви той. И добави, че основен проблем за България е системната корупция, а участието им в бъдеш кабинет е, защото наричат нещата с истинските им имена. 

Който иска да говори с нас за подкрепа, разговорът трябва да започва от съдебната реформа, посочи той. И попита как може да седнат да правят правителство с някого, с когото взаимно се обвиняват на „мафия“. „Единственият начин да поправим това е да кажем: „Кой е мафия ще решава независимата съдебна власт, ама да я направим независима“. Докато не решим този проблем, няма да излезем от политическата криза. ГЕРБ се правят на глухи по тази тема. Търсят алиби и заблуждаващи маневри“, настоя Иванов.

Той се надява, че все пак ще бъдат чути от „онази част от ГЕРБ, която разбира ситуацията“ и анализа му да ги чуе и да надделее за консенсус по втория мандат. „Сглобка с ДПС, връщането на комбинацията ГЕРБ и ДПС в изпълнителната власт, може да е привлекателна за много хора, защото означава безконтролно консумиране на властта по начини, които сме гледали. Но цената за страната и за участниците ще е голяма“, предупреди съпредседателят на ДБ. И изрази надежда, че ГЕРБ има сили, които да надделеят и да наложат съдебна реформа.

„Няма добри варианти. Нима изборите са такъв? Какво ще променят“, попита Иванов. По думите му „комбинация, която ни харесва в този парламент няма“. Има само такива, които ни харесват още по-малко и още по-малко. В комбинация, която няма да придвижи страната напред, ДБ няма да участва, посочи той.

Според него дебата за промените в Изборния кодекс се е превърнал в безумна свада. Разрушава се идеята, че модерните технологии могат да се използват в електронното управление на страната, възмути се Иванов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени