Connect with us

Нюзрум

Кръв се лее на „Позитано“: БСП вкарва не повече от 18 депутата! Личният пудел на Нинова – аут от листите

Published

on

Социалисти от групата на опозицията и т. нар. „50“, определяни като „стари муцуни“, изразиха пред ПИК острите си опасения за състоянието на БСП заради развращаващите действия и похвати на председателя Корнелия Нинова. Пример в това отношение били лицата, поставени на избираеми места в листата на партията за парламентарните избори през октомври.

Съвсем не невинен в ситуацията, която може да доведе левицата до ръба на възможността въобще да влезе в следващото Народно събрание, били президентът Румен Радев и кръжецът му за карти „Село Труд – Николай Копринков“.

Ето какво казват нашите събеседници:

„Листата, подредена от Корнелия Нинова, възпроизвежда в избираемата си част единствено най-верните и близки хора около примата от „Позитано“. Така в следващото Народно събрание левицата едва ли ще може да разчита на повече от 18 депутати.

Знаково е изчезването на фигури като Александър Симов, който за година и половина в краткото време на предходните парламенти влезе, първо, от Кърджали, след това от Смолян отиде във Враца. И на трите места обаче не го приеха особено радушно. Така или иначе обаче той беше основният заклинател на Нинова и неин персонален идеологически пудел.“

Вътрешнопартийни допускания отреждат оттук нататък Симов да си е уговорил сделка да продължи червените си изяви като главен редактор на партийния орган със затихващи функции „Дума“ или като шеф на ведомствената телевизия, където и без това има авторска рубрика.

„Другият, който изчезна, е единственият истински военен експерт в БСП – ген. Кольо Милев. Няма го и в листата в Сливен, и в листата на Търговище, откъдето беше предлаган в последните избори за водач.

„Впечатляващо е преподреждането в избираемата зона. Въпроси предизвиква отиването на зам.-председателя Атанас Зафиров от забранената за него зона в родния му Бургас във Враца след провала в Сливен.“ По същата логика доскорошният земеделски министър Иван Иванов бил командирован от родния му Шумен в Русе.
„Това показва, че в тези два града, където Иван Иванов направи 6100 гласа, а Зафиров 6000 гласа – и бяха на ръба, не биха влезли отново, защото не им достигат 400-500 гласа. Затова се правят опити за съхраняването им, защото във Враца мандатите са 6, докато в Сливен за Зафиров имаше едва 5 мандата. В Шумен мандатите са 6, но с малък изглед Иванов да повтори, защото там той има проблеми с партийната си организация, а в Русе мандатите са 8.

Нинова пък се връща в любимото си гнездо Благоевград, плюс София, разбира се. Там ще разчита на местното ръководство и най-вече на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов, който е и зам.-председател на партията.

Остава и другият голям въпрос, който има и своето морално измерение, а и по него тече вътрешнопартийна дискусия – мандатността. Докато Нинова скопи парламентарната група преди няколко години, вкарвайки записа за мандатност, всъщност сме свидетели как любимецът и партиен печатар Петър Кънев е несменяем водач в Бургас вече 25 години. Несериозно е оправданието, че е от т. нар. гражданска квота. Това е крайно деморализиращо и негативно за членовете на БСП, защото показва, че ако не си член на партията, може да си несменяем народен представител.

Самата Нинова, въпреки че в устава има специален запис за председателя и неограничаването на мандатите му, толерира двойния стандарт по отношение на собствената си персона. Това също води до висока степен на тревожност. Показателно е, че ходът с мандатите беше предприет, за да си разчисти сметките с парламентарната група.
Изключително важно е, че в служебния кабинет на Румен Радев се забелязва присъствието на сериозна група хора, които гравитират около Кирил Добрев. Може да започнем с неговия бизнес партньор и по документи – зам. енергийния министър Еленко Божков. Те са заедно в дружество, стопанисващо ВЕЦ-ове. Там е и Надя Клисурска, зам.-министър в социалното министерство. Самият Крум Зарков е воден от Кирил Добрев като експонат из страната и е представян и лансиран като бъдещ председател на партията, докато Весела Лечева и Явор Гечев са безспорни професионалисти в сферите си и са се доказали.

Има и други на по-ниско ниво, които Добрев много интензивно устройва.

Най-отвратителното и долното в цялата тази история е, че и двата лагера – около Радев, който се отъждествява с Николай Копринков и Кирил Добрев, и другия – на Нинова, развращават част от ръководството на БСП с тези назначения. Нинова назначи около 150-200 души, основно членове на Националния съвет и делегати на конгреса. Сега по същия начин бързат на други, които да играят срещу Нинова, да им предлагат различни позиции и постове. Така се постига изключително разрушителен ефект върху кадровия състав на БСП.“

Най-четени