Connect with us

Демос

При калпавия Кирчо е така: Вдигат още цената на бензина за наказание, задето нямаме пари да си го купим!

Published

on

Цените на горивата достигнаха нови рекордни стойности, призна пред БТВ Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. По думите му това е най-високата цена, която той помни. Дизелът вече се продава над 3,10-3,12 за лева за литър.

„Ценообразуването е на всеки 10 дни. Средното поевтиняване на петрола е с 1 или 2 долара“, уточни Хаджидимитров. Той отбеляза, че много дълго време компаниите у нас са работили с много малка надценка, което много бавно се е отразило на увеличаването на цените. Така експертът коментира факта, че в момента на световните борси има поевтиняване на горивата, а у нас – те поскъпват.

По думите му хората са спрели да пътуват през последните 2 седмици, което допълнително е повлияло на цените. Така на практика Хаджидимитров признава, че една от причините за покачването на бензина е, че при Кирил Петков хората нямат пари да си го купят, за да пътуват където си искат!

„Пределна цена ще има, ако се случи нещо извънредно на международните пазари – като това да спре вносът на руски горива. Ако барелът стигне над 150 долара, цената на горивата ще бъде над 3,50-3,60“, поясни Хаджииванов. Експертът засега не очаква подобни нива на пазарите.  

Най-четени