Connect with us

Нюзрум

Държавата се тресе: Двама от арестуваните от Спецпрокурори руски шпиони са директори в ДАНС!

Published

on

Двама високопоставени служители – на ниво директор или заместник-директор на вътрешна дирекция от Дъжавната агенция Национална сигурност(контраразузнаването), са били задържани днес след акция на специализираната прокуратура и Следствието.

Задържаните засега са двама, но не е ясно дали при приключването на следствените действия няма да станат повече или по-малко. Въпреки многото шпионски скандали у нас обикновено обект на вербовка бяха действащи и бивши служители на военното разузнаване. Такъв беше случаят с Иван Илиев и групата около него. 78-годишният бивш разузнавач ръководи шпионска група. До 2016 г. е заемал ръководен пост в Служба “Военно разузнаване” към министъра на отбраната.

За първи път имаме задържани действащи служители на ДАНС, службата, която се занимава с контраразузнавателна дейност по политическо и икономическо направление. Служители от службите предполагат, че целта на шпионската мрежа е била да се неутрализира контраразузнавателната дейност на агенти за влияние. Разкриването на първата вълна руски шпиони у нас стана именно от служители на ДАНС, в партньорство с чужди служби, защото се смята, че военното разузнаване е пробито.

Най-четени