Connect with us

Гербери

Депутат на Бойко бие тревога: Видяхте ли какво се случи? Това е прецедент!

Published

on

За бюджета на Здравната каса/НЗОК/ и последствията от това, че документът не бе приет от здравната и бюджетна комисия на Народното събрание Tribune.bg разговаря с депутата от ГЕРБ-СДС Лъчезар Иванов.

Г-н Иванов, има ли друг случай в най-новата ни история, когато бюджетът на НЗОК да е бил бламиран от народните представители?

Няма такъв случай, откакто се занимавам с политика, а това са последните 18 години. Няма случай бюджет на Здравната каса да не е бил приет от парламентарните комисии.

От ДПС възразяват срещу големия процент доплащане, от БСП – срещу свръххоспитализациите, а от ГЕРБ-СДС – срещу идеята НЗОК да осигурява лекарства за онкоболни, а не здравното министерство, колко сериозно е това?

Проблемите не са само тези, които изброихте! Председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов изпрати писма до институциите, в които отбеляза, че с преходни и заключителни разпоредби на закон, какъвто е и Бюджетът на НЗОК, не могат да се правят промени в законодателството. Тези съображения не бяха взети под внимание и ни заявиха, че така ще бъде вкаран за разглеждане бюджета. С гласуването си показахме, че не може да се върви срещу законите на страната. Хората от ПП трябва да се съобразяват със съществуващите закони. Освен изброените от Вас проблеми има и други – като това, че НЗОК няма да разплаща нови клинични пътеки в лечебни заведения. Конституционният съд вече се произнесе, че Здравната каса като разплащателен орган не може да провежда самостоятелна политика и да въвежда лимити. Така, ако сте в болница в Сливен, осигурили сте добър неврохирург и през 2024г. искате да подпишете договор за нова клинична пътека, според внесения закон за бюджет на НЗОК ще ви кажат, че не може. Другата новост, която ни се предлага, е Касата да не разплаща извършена дейност от новооткрити лечебни заведения. За тях няма да се разплащат никакви услуги. Още един голям проблем според нас е, че министърът на здравеопазването прехвърля обществените поръчки по ЗОП да бъдат извършвани от шефа на Здравната каса. Това също никога не се е случвало.

Имате предвид Закона за обществените поръчки?

Да, точно така. Директорът на НЗОК да изпълнява тази функция е противоречие със закона. Има и ред други противоречия в Проектозакона за бюджет на Касата. Затова не го приехме. Не го приеха и в Комисията по бюджет и финанси. Значи не е проблем в представителите на лекарското съсловие, а проблемът е в предлагания закон. Когато се прави такъв документ, той трябва да бъде добре обмислен и съгласуван. Такова нещо не се е случнало.

Според Вас това е прецедент?

Да, много съм учуден, че медиите мълчат. Става дума за парите за здраве. Всеки един от нас потенциално утре може да е пациент. Никой не знае кога може да му се наложи да ползва здравна услуга.

Какво предстои оттук нататък?

Сега бюджетът на НЗОК ще бъде внесен на първо четене в пленарна зала. Ще видим. Ако нямаме достатъчно сигурност, че ще бъдат променени нещата…

Няма да го подкрепите?!

Да, което е много сериозен проблем.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени