Connect with us

Нюзрум

Бивш зам.-министър уличи Асен в лъжа: Това е престъпление!

Published

on

Меглена Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа, като изтъкна, че намерението му да продава държавна земя, за да закърпи бюджета, го има в кореспонденция между МФ и МЗХ.

„Продажбата на земя е престъпление към държавата“, категорична бе бившият дипломат и бивш зам.-министър на земеделието.

„Това е ресурс, с който се гарантира национална сигурност, продоволствена политика. Това е абсолютно недопустимо и граничи с държавна измяна. Би трябвало много сериозно всички парламентарни партии да оценят това недопустимо предложение и да го отхвърлят още в зародиш. Това е авантюра“, заяви пред БНР Плугчиева.

„Бюджетът не може да бъде предмет на авантюри, на необосновани и некомпетентни идеи“, подчерта Меглена Плугчиева, дипломат и бивш вицепремиер, отговарящ за усвояване на европейските фондове (2005 – 2009 г.) и бивш заместник-министър на земеделието.   

Тя припомни, че при министъра на земеделието Мирослав Найденов в първия кабинет на Бойко Борисов е имало такива опити за продажба на терени от Държавния поземлен фонд, които са срещнали тогава голям отпор, а сега заради подобни опити президентът предупреди, че може да наложи вето на Бюджет 2024, на което финансовият министър Асен Василев отговори, че Румен Радев цитира фалшива новина:

„Това са факти, това не са фалшиви новини. Това е тема, която засяга всеки един българин и не трябва да се допуска. Като бивш зам.-министър на земеделието не исках да повярвам, че сега такова нещо се случва. Това е ресурс, с който се гарантира национална сигурност, продоволствена политика. Това е абсолютно недопустимо и граничи с държавна измяна. Би трябвало много сериозно всички парламентарни партии да оценят това недопустимо предложение и да го отхвърлят още в зародиш. Това е авантюра“.  

По думите ѝ в последните 4 години бюджетът на страната се движи в „прекомерно разходно перо“:

„Параметрите в Бюджет 2024 е с оптимистична прогноза за приходната част. Големият и сериозен въпрос е на какво се базира финансовият министър, за да заложи такава прогноза, след като ЕК обяви за България икономически растеж от 1,8%“.

Според Меглена Плугчиева Асен Василев е допуснал „груби грешки по отношение на вноската от транзит на газ с руски произход“:

„Когато е влошен имиджът на страната, да очакваш, че ще дойдат чужди инвеститори и това да доведе до ръст на икономиката, звучи несериозно! Когато растат заплатите в страната, те трябва да бъдат съпоставими с увеличение на производителността на българската икономика, а се оказва, че и там ножицата се отваря“.

Демографската политика е загърбена в бюджета за следващата година, категорично изтъкна Плугчиева, която подложи на остра и аргументирана критика внесения от Асен Василев бюджет за 2024. 

Припомняме, вчера още един бивш министър на земеделието и настоящ председател на земеделската комисия Десислава Танева също уличи Асен Василев в лъжа като разказа как депутати за разбрали за идеята му да продава държавна земя.

„Не е имало дебат в парламента по идеята на Асен Василев да осигури в бюджета 340 млн. лв. след продажба на 20% от държавните земи. При нас имаше дебат по Бюджет 2024 и изслушване на министъра на земеделието по много теми, които бяха поставени от различни групи земеделски стопани. В хода на това изслушване една от точката беше позицията на МЗХ по бюджета. Подкрепата за земеделския сектор е ключов фактор. На това изслушване от получените материали за него по точката за позицията на министерството става ясно, че е имало и се води дебат между МФ и МЗХ по повод планиране продажба на Държавен поземлен фонд и планиране на 340 млн. лв. приход в бюджета от тази продажба. Министерството е възразило“, уточни Танева.

Става дума за продажбата на близо 700 хил. дка обработваема земеделска земя. Очакваните 340 млн. лв. би следвало да се получат, след като тези земи се търгуват и купувачи биха могли да бъдат хората, които имат поименни компенсационни бонове.

Според Танева планираните 340 млн. лв. приход от близо 700 хил. дка държавни земи срещу поименни компенсационни бонове са прогнозни цифри, а получената сума може да бъде и по-висока.

„Предлагане на земеделска земя вече няма в България, пазарът е труден, конкуренцията е жестока. Едни такива активи като обеми все още най-много ги има държавата. Интерес би имало огромен и могат да влязат дори и повече пари от продажбата на този един фонд в бюджета“, отбеляза Танева.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени