Connect with us

Нюзрум

ГЪРМИ СКАНДАЛ: Асен Василев готви оставка, не мине ли бюджета

Published

on

Неразбирателство сред партньорите, стоящи зад кабинета „Денков-Габриел“ във връзка с бюджета, както и намеса от страна на президента Румен Радев, могат да доведат до разпадане на „сглобката“, става ясно от коментар на финансовия репортер Петър Илиев.

„Ако не бъде бюджетът на Асен Василев, той ще си подаде оставката“, каза Илиев пред БНР. Според него нито един финансов министър не би преглътнал да му пренаписват бюджета, който предлага.

„Асен Василев е честолюбив, обидчив и има определени месиански възгледи за себе си“, допълни журналистът.

„Вие да сте чули човек, който някога се е занимавал с бюджет, който да каже, че тази макрорамка на този бюджет е свястна? Политиката на финансовия министър е много ясна – първоначалният напън беше да осигури избирателна база на цялото формирование, в което той участва, след което основната му задача беше да увеличава постоянно покупателната способност и паричния оборот – чрез увеличение на минимална заплата и на пенсии“, анализира още Илиев.

Относно проектите на общините, които влизат в бюджета, журналистът отбеляза, че като общество може и да разберем как „проектите на тези, които трябва, минават в пълен размер“ за сметка на други.

„Ако президентът е решил тотално да нанесе някакви щети на сглобката или да я разклати, той ще се възползва максимално от 14-дневния срок и ще влезем в новата година без гласуван бюджет“, изтъкна Петър Илиев във връзка със заканата на държавния глава да наложи вето върху Закона за държавния бюджет.

„През държавния бюджет не трябва да се решават политически противоречия“, категоричен бе той.

Най-четени