Connect with us

Нюзрум

Политиците се събраха! Делян Добрев обяви: Първата стъпка е направена

Published

on

Политици от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната“, ДПС, „БСП за България“ и „Демократична България“ подкрепиха предложения на бизнеса за либерализиране на пазара на електроенергия в България по време на третото издание на форума „Пауърс Съмит“ (Powers Summit).

Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ-СДС, отчете, че първата стъпка за освобождаване на енергийния пазар е направена – имаме крайна дата за либерализиране на пазара на едро от средата на следващата година, а на дребно от края на 2025 година.

Нужно е уточняване на детайлите за либерализиране на пазара на едро. Има вече и резултати – през миналата година сме удвоили инсталираните мощности от фотоволтаици. Ще започнем да мислим и за инвестиции за съхранение на енергия.

Към момента е заявено изграждането на мощности от 4500 мегавата фотоволтаици от най-малките,

с мощност от 30 киловата до 4 мегавата. По думите му, ако те се случат, това означава 4,5 млрд. лева български инвестиции.

Депутатът от „Продържаваме Промяната“ Радослав Рибарски подчерта, че парламентът трябва да отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката. Нужна е разяснителна кампания за какво е либерализацията на пазара. Разчитаме на КЕВР и на крайнините снабдители да разяснят на хората какви са ползите от свободния пазар, каза Рибарски.

Трябва да се отделя внимание на съоръженията за съхранение на енергия, защото има много възможности и хората да се възползват от публичен ресурс, за да намалим флуктуациите на пазара на енергия. Нужни са и повече усилия за дългосрочни договори за доставка на енергия, и страховете от резки промени на пазара ще отпаднат, каза Рибарски.

Владислав Панев, народен представител от ПП „Демократична България“, каза, че подкрепя либерализацията на пазара на ток. Енергията, получена от ВЕИ, свали цените и сега се

борим да няма нулева цена на електричеството по обяд и през лятото.

Виждам като основни рискове популизъм, рецесията, която вече е факт в Западна Европа и която ще намали инвестициите и потреблението на енергия, и състоянието на електроенергийната мрежа, където се надявам на повече инвестиции през Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Силно се надявам ветото на президента да бъде преодоляно, за да продължим напред с реформите, каза Панев.

Таско Ерменков, председател на енергийния съвет на БСП, посочи, че България освен обект на реформи и регламенти е и субект, тоест изработва ги.

Битовите потребители са само 10 процента от общия пазар на ток и не оказват влияние на това дали пазарът е свободен. Либерализацията не е само мантра, а се основава на конкурентни цени още на ниво инвестиции, каза Ерменков.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай изтъкна необходимостта от намирането на баланс между интересите на потребителите и производителите на енергия, и да се изпълняват европейските директиви. Нужно е законопроектите за енергетиката да се прецизират, защото в тях има ред пропуски, особено в текстовете за битовите потребители, каза Рамадан Аталай.

Най-четени