Connect with us

Нюзрум

Голям полицейски шеф побесня: Дори хеликоптери наблюдават границата, какво повече искате?

Published

on

„Нашата гранична полиция работи не по-зле от всички гранични служби на Европа, в пълно взаимодействие и е напълно готова да заработи в условия на влизане в Шенген още от следващия ден“. Това заяви директорът на „Гранична полиция“ Антон Златанов по време на конференция, посветена на Шенген в Брюксел. Той подчерта, че има тясно сътрудничество с ръководството на гранична полиция на всяка съседна държава.

„С приемането ни в Шенген огромен ресурс от вътрешните граници ще бъде насочен към външните, които освен граници на България, са и граници на ЕС“, обърна внимание Антон Златанов.

Той подчерта, че с хеликоптери се наблюдава границата, което подпомага борбата с трафика и миграцията.

„Имаме най-модерните технически средства, които се използват от всички служби в Европа, подчерта той. И изтъкна, че България има спогодби със Сърбия, Северна Македония и Румъния, има и съвместни патрули. Взаимодействието ни е на на високо ниво, имаме ежеседмични срещи на местните структури и периодично на ръководството“, посочи Златанов.

Според него границите с Гърция и Румъния са доста натоварени вътрешни граници за рамките на ЕС, тъй като по всички регламенти трябва да се извършва граничен контрол, а и трите държави са член на европейското семейство.

„Това затруднява и създава дискомфорт на най-обикновения гражданин, особено в летните периоди, когато има засилен поток на туристи“, каза Златанов.

„Според нас, като полицаи, разлика не би следвало да има, в професионален аспект недоумяваме защо се налага и продължава да се налага този двоен стандарт“, заяви шефът на гранична полиция. С приемането ни в Шенген огромен ресурс от вътрешните граници ще бъде насочен към външните, които освен граници на България, са и граници на ЕС“, подчерта той.

Най-четени