Connect with us

Нюзрум

Ефирът гърми: Кабинетът „Денков“ пада до дни, случи ли се това

Published

on

„Mинистерството на електронното управление ще се постарае в кратки срокове да мине сертифицирането на машините, защото не може някой от институциите да си позволи да няма машини при вече заявеното и вече разрешеното им връщане“, това коментира социологът Евелина Славкова пред БНР Пловдив, след като ВАС и ЦИК се произнесоха и решиха да върнат машинното гласуване.

Славкова коментира, че приема машинното гласуването като своеобразен референдум. По думите й вторият тур на изборите ще покаже доверието в машините.

Евелина Славкова изрази мнение, че избирателната активност ще остане ниска, въпреки връщането на машините. Тя смята, че проблемите се изразяват в липсата на кандидати с достатъчно добра политическа визия.

Социологът подчерта, че липсата на машини на местните избори се е оказало благоприятно за партията ПП-ДБ. 

Тя поясни, че е важно доверието на гласопадавателите към това, което се случва. За резултата от първия тур социологът заяви, че хората не припознават алтернативи в лицето на политическите партии.

Според нея на местните избори революция не е се е случила, а големите въпроси са два – ако кандидатът на ПП-ДБ спечели в София, сглобката ще остане, но ако загубят е възможно кабинетът да бъде отстранен и да се създаде нов.

Според социолога ситуацията в неделя ще бъде предопределяща, защото „апатията на хората е видна“, заяви тя, цитирана от БНР.

Наблюденията й са, че на втори тур на местните избори можем да очакваме изненади във Варна и Плевен и обобщи, че обект на интереси са сглобките на местното ниво с общинските съвети. Надеждите й са да се запази активността на изборите от първия тур.

Най-четени