Connect with us

Нюзрум

Буруджиева предупреди министрите: Покрай Асен и други ще излетят

Published

on

Поне шест – седем членове на кабинета са нарочени за смяна веднага след местните избори, като основната атака е срещу Асен Василев. Това обяви политологът проф. Татяна Буруджиева в интервю за БНР. Тя уточни, че според нея рокадите в Министерски съвет ще бъдат преди ротацията, а не след нея.

Според Буроджиева вариантите за бъдещото управление на страната след вота са два – или рокади в кабинета, или създаването на изцяло ново правителство от ГЕРБ, ДПС и ДБ.

„Аз смятам, че след местните избори ще се поиска смяна на министри. ГЕРБ ще предложи тази смяна с аргумента, че трябва да се спази договорката между двете партии, че след ротацията ще се смени само министър-председателят и той ще наследи кабинет, който ще управлява. Другият вариант е да се предложат и други министри, и да се избере правителство още след местните избори“, коментира политологът.

Тя посочи, че ГЕРБ и ДПС правят ясна заявка за това кои министри ще се сменят преди ротацията, за да може тя да се осъществи.

„Нарочени са поне 6-7 минитри – къде по-слаби, къде по-силни. Въобще няма да бъде приет бюджетът на Асен Василев“, категорична е Буруджиева. След местните избори очакването, което се създаде, е, че ще бъде поискано от ПП-ДБ да направят смени на министрите, предстои и приемането на бюджета.

Моята хипотеза е, че основната атака в момента е към Асен Василев и затова тя е толкова шумна, тъй като става въпрос за една фигура, от която ПП много трудно, изглежда почти невъзможно да се откаже“, анализира тя.

Според Татяна Буруджиева в момента ключът ще бъде кои ще са следващите управленци на България и как ще бъде разпределен финансовият ресурс, с който не можа да се справи Асен Василев.

Тя посочи, че заедно с ГЕРБ и ДПС, и ДБ могат да участват в създаването на следващото правителство веднага след вота.

„ДБ от дълго време твърде много мълчи, за тях много е важно да излязат чисти електорално от ситуацията и от тази коалиция, която виждаме, че никак не работи добре при тях“, коментира политологът.

По думите й местните избори ще повторят конфигурацията на парламентарната група на ПП-ДБ, където ДБ имат повече депутати.

ПП ще имат твърде малко общински съветници, защото нямат структури и организации по места, прогнозира още Буруджиева.

Според нея за ДПС не е задължително да има министри, а основната цел на движението е от него да зависят решенията за страната.

„ДПС се стреми към връщане към своята роля на балансьор. Това е тяхната основна цел.

Те нямат проблем с присъствието във властта. Където и да погледнете, във всички министерства те си имат кадри, които си развиват“, добави тя.

Най-четени