Connect with us

Нюзрум

Илиана Раева полетя от щастие! Президентът Радев сбъдна мечтата й пред очите на Наско Сираков

Published

on

Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима българи за принос в различни сфери на обществения живот, науката и спорта. Церемонията се проведе в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Богдан Николов и Илиана Раева бяха удостоени с орден „Стара планина“ първа степен.

Президентът на художествената гимнастика пристигна в залата заедно със семейството си – съпруга си Наско Сираков, мажоритарен собственик на „Левски“, и двете им дъщери.

Богдан Николов беше награден за изключително големите му заслуги към България в областта на спорта. Това се посочва в мотивите на предложението на Министерския съвет (МС). Той е роден на 22 януари 1955 г. в Плевен. Започва да се занимава с мотоциклетен спорт през 1972 г. Кариерата му преминава през два основни периода: като състезател по мотоциклетизъм на писта и като председател на Българската федерация по мотоциклетизъм. Като състезател по мотоциклетизъм Богдан Николов преминава през всички нива – от механик на спортен клуб (1972 г.) до световен шампион през 1992 г. Общо за своята активна състезателна дейност, за периода 1973 – 1992 г., Богдан Николов има завоювани 16 национални шампионски титли и 5 международни.

Илиана Раева беше удостоена с ордена за изключително големите ѝ заслуги към България в областта на спорта, пише в мотивите на МС. Пътят на Илиана Раева е осеян с множество победи – като гимнастичка, като треньор, като създател на първия частен спортен клуб по художествена гимнастика и шампиони, като треньор и старши треньор в националния отбор по художествена гимнастика, а по-късно и като член на Управителния съвет, председател на треньорския съвет и председател на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика.

Най-четени