Connect with us

Парламент

Държавата се тресе! „Лукойл“ обещават милиони, ГЕРБ и ДПС безкомпромисни

Published

on

„Лукойл“ са заявили, че ще си платят над 500 млн. лева данъци, които опитаха да скрият от българските граждани. Уверението ми е от премиера, заяви съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски след среща между представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС в Народното събрание във връзка с предложението на ГЕРБ за отмяна на дерогацията на „Лукойл“, предава „Трибюн“.

„Най-важното, което разбрахме от премиера, е, че благодарение на това, което направихме с г-н Борисов, двете партии ГЕРБ и ДПС да кажем, че дерогацията приключва след една седмица, „Лукойл“, както не искаха да си плащат данъците, са заявили вчера пред шефа на кабинета на премиера, че ще си платят“, 

Проведохме срещата с министър-председателя и онлайн се включи финансовият министър, Петков и Атанасов също присъстваха, каза Пеевски.

„Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. Ако това не се случи, ще си внесем проекта за седемте дена и ще отнемем дерогацията на „Лукойл“. Нека „Лукойл“ да ни чуят ясно в това, да не мислят, че няма да си плащат данъците в България“, каза Пеевски.

Той съобщи, че ще внесат законово изменение, че ще поставят под управление на Държавната агенция „Държавни резерви и военновременни запаси“ базите за съхранение на горива на „Лукойл“. Искаме да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“, коментира Пеевски.

В петък ще има извънредно заседание на парламента, за да преодолеят ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката.

Депутатът Делян Добрев от ГЕРБ-СДС поясни, че се очакват и близо милиард да постъпят във фонда за енергийна сигурност. „Ако „Лукойл“ не внесат тези суми – 500 млн. данъци и близо милиард във фонда за енергийна сигурност, то тогава ще поискаме отнемане на дерогацията”, потвърди и самият Добрев.

Най-четени