Connect with us

Импийчмънт

Румен Радев стана за смях! Тази грешка ще му струва много

Published

on

Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Румен Радев вчера на няколко пъти обърка името на палестинската групировка „Хамас“ с това на ливанската „Хизбула“. Говорейки за шокиращото и изненадващо военно нападение над Израел преди дни, Радев спомена „Хизбула“, но очевидно визираше „Хамас“. Въпреки че между двете военизирани радикални структури има доста прилики и една обща цел – заличаването на Държавата Израел от лицето на земята, то между двете организации има и различия, като най-вече те са базирани в различни страни.

За да помогне на читателите си да се ориентират в сложната геополитическа обстановка в Близкия изток и за да ги предпази да не допускат гафове като държавния глава, Lupa.bg предлага обширна справка за това кои са бунтовниците от „Хамас“ и „Хизбула“.

„Хамас“ се бори срещу Израел от Газа

Името на палестинската групировка „Хамас“ означава „ислямско движение за съпротива“. То е основано през 1987 г. по време на първата палестинска интифада, т.е по време на съпротивата (въстание) срещу Израел, когато палестинците атакуват еврейската държава с всякакви средства. Негов основател е шейх Ахмед Ясин, ликвидиран от Израел през 2004 г. Целта на „Хамас“ е унищожаването на Израел и създаването на Палестинска държава.

Още в началото „Хамас“ е опозиция на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на Ясер Арафат, който се опитва да представлява цялата палестинска общност пред света и международните институции.

Бойци от „Хамас“ с характерните за групировката зелени знамена

За разлика от късната ООП, „Хамас“ отрича правото на Държавата Израел да съществува. Освен това не приема мирните договорености между Израел и ООП от Осло през 1993 г. Впоследствие „Хамас“ организира заедно с още по-радикалната палестинска група „Ислямски джихад“ най-тежките терористични удари срещу Израел.

„Хамас“ управлява Ивицата Газа от 2007 г. след кратка гражданска война със сили, лоялни на палестинското движение „Фатах“, водено от президента Махмуд Абас, наследник на Ясер Арафат, който е базиран на Западния бряг на река Йордан. За разлика от „Хамас“, „Фатах“ признава правото на евреите на собствена държава.

Махмуд Абас е президент на Палестинската автономия и лидер на „Фатах“

Политическото крило на „Хамас“ печели изборите в Газа през 2006 г. Организацията има въоръжено крило, което изпраща атентатори в Израел. Смята действията си за съпротива срещу израелската окупация. На три пъти дотук тези атаки прерастват в открит военен конфликт с израелската армия: през 2008/2009, през 2012 и през 2014 г.

Ракетите често се изстрелват от гъсто населени квартали в Газа, а командните щабове се помещават в жилищни сгради. Според експерти по Близкия изток, ракети от Иран дълго време са стигали до ивицата Газа контрабандно през Судан и Египет.

Израел също многократно е атакувал и атакува „Хамас“ с въздушни удари и заедно с Египет блокира ивицата Газа през 2007 г.

Политическото крило на „Хамас“ се ръководи от Исмаил Хания

В хода на последната ескалация на напрежението в района за „Хамас“ все по-често се говори като за ислямистка терористична организация. „Хамас“ е определяна като терористична група не само от Израел, но и от Съединените щати, Европейския съюз, Великобритания и десетки други държави. Групировката обаче се подкрепя от Иран. Катар е един от най-важните спонсори и съюзници на палестинското движение.

„Хамас“ е известна със своята тактиката за самоубийствените атентати срещу Израел, като те най-вече са насочени към израелските военни и тайни сили, за да бъде преустановена окупацията на Западния бряг и на ивицата Газа, както и за да унищожи Израел. Сега обаче палестинската групировка взе на прицел стотици цивилни евреи, сред които деца, жени и възрастни и ги изби, като преди това ги подложи на чудовищна гавра.

Иранският духовен водач аятолах Али Хаменей (вдясно) посреща в Техеран лидера на палестинската групировка „Хамас“ Исмаил Хания

След заставането на власт през 2007 г. в ивицата Газа „Хамас“ в публично изявление определя Холокоста като „най-голямата лъжа в света“.

Политическото крило на групировката се ръководи от Исмаил Хания. Смятаният за втори по ранг в „Хамас“ Яхия Синуар ръководи групировката в Ивицата Газа. Той е един от общо 1026-имата палестински затворници, освободени преди 12 години от Израел в замяна на пленения от „Хамас“ войник Гилад Шалит. Синуар е смятан за съосновател на службите за сигурност на „Хамас“ и е прекарал близо 22 години от живота си в израелски затвори заради убийства.

Знамето на Палестинската държава е проектирано през 1916 г. по време на арабския бунт срещу Османската империя. През 1917 г. е използвано като знаме на арабското национално движение. През 1964 г. е усвоено като знаме на целия палестински народ, а през 1988 г. е прието за официално знаме на държавата.

Млад палестинец развява палестинския флаг в Палестинската автономия

Знамето се състои от три хоризонтални линии с панарабските цветове (черно, бяло и зелено) с червен триъгълник вляво.

Знамето на „Хамас“ се вее на фона на златната джамия в Йерусалим. И Израел, и Палестина смятат свещения град за своя столица

Знамето на „Хамас“ се състои от бял арабски текст на чисто зелен фон. Използва се в ивицата Газа, наред с палестинския флаг. Текстът, написан в калиграфския стил Сулюс, е шахада или „ислямското засвидетелстване“: „Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е Негов пратеник.“

Жълто-черният автомат е отличителен символ на „Хизбула“. Знамето на ливанското шиитско движение е жълто, на чийто фон в зелено или червено на арабски е изписано името на организацията „Партия на Аллах“

„Хизбула“ атакува еврейската държава от Ливан

„Хизбула“ в превод от арабски означава „Партия на Бога“ или „Партия на Аллах“. Това е шиитска военизирана ислямска организация и партия, базирана в Ливан. Целта й при основаването й през 1982 г. е да се бори с израелската окупация в Южен Ливан.

Получава финансова и политическа подкрепа от Иран и Сирия. Организацията има политическо и паравоенно крило, като последното се счита за съпротивително движение в по-голямата част от Арабския и Мюсюлманския свят. САЩ, Нидерландия, Бахрейн, Египет, Обединеното кралство, Австралия, Канада, Израел и България официално класифицират „Хизбула“ изцяло или частично като терористична организация.

Лидерът на „Хизбула“ шейх Хасан Насрала

Заедно с движението Амал „Хизбула“ е главна бойна организация, представяща шиитската общност, най-големият ливански религиозен блок.

Организацията следва шиитската ислямистка идеология на аятолах Рухолах Хомейни, лидер на Ислямската революция в Иран. Ръководителите на „Хизбула“ често се позовават на Хомейни и се обявяват за антиционисти.

Организацията цели създаването на ислямска провинция в Ливан на принципа на управление на правото (Velayat-e-Faqih – доктрина, създадена от Хомейни), въпреки че това е осъществимо само след постигането на консенсус между ливанския народ.

Цивилното крило на „Хизбула“ поддържа социални организации, болници, училища, сиропиталища, новинарски агенции, телевизии (Ал-Манар) и взема участие в ливанския парламент (от 1992 г.). Кампанията му за реконструкция (Jihad al-Bina) е отговорна за множество икономически и инфраструктурни проекти за развитие в населените предимно с шиити райони.

Източниците за финансирането за тази широка социална дейност е предмет на спорове. Според самата организация, тя се финансира от дарения от частни лица, а според нейни критици – от правителството на Иран. По оценки на американското правителство „Хизбула“ получава от Иран финансова помощ от около 60 – 100 милиона долара годишно.

Привържениците на радикалната ливанска шиитска групировка „Хизбула“ се вдъхновяват от Ислямската революция в Иран. Затова по време на свои митинги и събития те носят портрети на шиитския духовник и идеен ръководител на Ислямската революция в Иран през 1978-1979 г. аятолах Хомейни и на сегашния духовен водач на ислямската република аятолах Али Хаменей

Състоялото се изтегляне на израелските войски от Ливан „Хизбула“ смята за свой успех. „Хизбула“ е особено силна в южната част на страната, където след оттегляне на израелската армия изгражда свои бази, които често използва за нападения върху северната част на Израел.

Организацията е подпомагана от около 70 ирански военни съветника. Тя е единствената организация, която разполага с тежко оръжие – танкове и артилерийски системи „Катюша“. Военната тактика на „Хизбула“ за партизанска война е силно повлияна от методите на специалните части на Северна Корея.

Знамената на „Хизбула“ се веят редом до иранските флагове по време на протест в Бейрут срещу израелската окупация в Южен Ливан, която бе прекратена през май 2000 г.

Организацията е поела отговорността за извършването на множество атентати, между които се откроява и нападението над американското посолство в Бейрут през 1983 г. Едни от обичайните и терористични активности са отвличането на израелски войници, вземането на заложници, минохвъргачни нападения над израелската територия и пр.

От 2011 г. шиитската радикална организация участва активно с бойни действия в гражданската война в Сирия на страната на правителството на Башар Асад.

Лидер на „Хизбула“ е шейх Хасан Насрала.

Атаката срещу израелски туристи в Бургас

„Хизбула“ и атентатът срещу израелски туристи в Бургас

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи стана мишена на терористична атака на паркинга на Летище Бургас в Сарафово. Тогава загинаха петима израелски и един български гражданин, а 38 души бяха ранени. Кървавата атака бе извършена от камикадзето Мохамед Хасан Ел Хюсеини и двамата му помагачи Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан. Последните двама бяха осъдени задочно на доживотен затвор без замяна. Интерпол все още ги издирва с червена бюлетина.

Терористът камикадзе – 23-годишният Мохамед Ел Хюсеини от ливански произход с френско гражданство влиза в България с фалшива самоличност като французина Филип Мартен.

По-малко от два часа след взрива Израел с комюнике на своя тогавашен и сегашен премиер Бенямин Нетаняху обвини Иран за атентата и заплаши с военен отговор като не изключи удар по иранските ядрени обекти. Иран напълно отхвърля обвиненията като „ционистки“ и „смехотворни“. Еврейската държава обвини „Хизбула“, но говорител на групировката определи изявленията също като „смехотворни“ и заяви: „нашата организация не воюва срещу туристи“.

В хода на процеса бяха събрани доказателства, че атентаторите са свързани с „Хизбула“.

Мелиад Фарах е австралийски и ливански гражданин, а Хасан ел Хадж Хасан има канадско и ливанско гражданство. Те бяха обвинени в помагачество към тероризъм, опит за убийство и убийство. Процесът тръгна по същество в началото на 2018 г.

Пред съда прокуратурата пледира, че двамата са имали връзка и с шиитската групировка „Хизбула“. Израелският адвокат на жертвите изрично обяви в пледоарията си, че настоява и съдът в присъдата си да поясни, че „Хизбула“ е отговорна за атентата. Защитникът Яков Рант каза, че близките на загиналите ще бъдат много натъжени, ако организацията не бъде посочена в присъдата. Това не се случи. Срещу подсъдимите бяха уважени и искове за общо около 100 млн. лева

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени