Connect with us

Импийчмънт

„Предизвикателството е голямо“: Румен Радев проговори

Published

on

Голямото предизвикателство пред Европейския съюз днес е да покаже, че може ефективно да разрешава вътрешните кризи и тези по своите граници. Това заяви днес държавният глава Румен Радев на работна среща с ръководителите на дипломатическите мисии на страните членки на Европейския съюз у нас, на която бяха обсъдени редица теми от европейския и международен дневен ред. Президентът подчерта, че в разгара на множество кризи, както и на няколко военни конфликта в съседство на Обединена Европа, гражданите очакват конкретни решения, които ще укрепят и тяхното доверие в дееспособността на съюза, съобщиха от пресцентъра на президентството. 

В контекста на стремежа към стратегическата автономия ЕС трябва да се реформира така, че да може да реагира и взима своевременни решения в условия на кризи, но същевременно и да убеждава гражданите на съюза, че има силата и умението да решава ефективно проблемите, посочи Румен Радев. Държавният глава отбеляза, че неспособността да се намери бързо решение на енергийната криза доведе до значително по-високи цени на електроенергията и загуба на конкурентоспособност от страна на ЕС спрямо други глобални фактори. Неуспехът на Обединена Европа да предложи действащи решения за спиране на войната в Украйна и постигането на справедлив и траен мир, наред с последващите значителни икономически и социални тежести за страните членки, е сред причините за социалното напрежение и избуяването на популистки сили, чиито действия и програми рушат основите, на които се гради самият ЕС – солидарност, единство, права на човека.

Президентът определи продължаващата война на Русия срещу Украйна като ключов фактор, застрашаващ международния мир и сигурност и особено за държавите, които са в непосредствена близост до военните действия. Румен Радев подчерта също така, че наред с оказването на подкрепа за Украйна, съобразно възможностите на страните членки, ЕС не трябва да остава безучастен към ожесточаването и разширяването на обхвата на военните действия, включително в акваторията на Черно море.

Държавният глава напомни, че освен рисковете пред сигурността, войната в Европа засяга тежко икономиките и социалните системи на самите страни членки на ЕС, които също плащат нейната цена – 19 месеца след началото й все още не се знае кога и как ще свърши тя и дори не се и говори за ролята на дипломацията за нейното спиране. Затова в интерес на цяла Европа е военните действия да бъдат незабавно преустановени и да бъдат търсени подходи към постигането на устойчив и справедлив мир на основата на международно установените принципи със средствата на дипломацията. В този процес именно ЕС може и трябва да има водеща роля, защото цената на дефицита в областта на сигурността е устойчивостта на икономическото развитие, социалната стабилност и благосъстоянието на европейските граждани.

Повишаването на свързаността в Европа е от ключово значение за постигането на енергийна диверсификация и изграждането на нови линии на доставки, които да укрепят капацитета и икономическите възможности на страните членки на ЕС, заяви още Румен Радев. Президентът открои създаването на условия за понижаването на цените на енергийните ресурси като първостепенна задача за запазване на конкурентоспособността и стабилността на Обединена Европа.

Държавният глава определи процеса на разширяване на ЕС като най-ефективна мярка за укрепване на сигурността, стабилността и развитието на нашия регион. За постигането на успех Румен Радев призова държавите членки от ЕС да продължат да оказват необходимата подкрепа на страните от Западните Балкани, така че те да извършат необходимите реформи и да изпълнят поетите ангажименти, за да отговорят на Копенхагенските критерии за членство.

Президентът подчерта също така, че процесът на разширяване на ЕС не трябва да оставя на заден план и разширяването на Шенгенското пространство като средство за укрепване на сигурността, икономическата стабилност и свободното движение в рамките на самия Европейски съюз.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени