Connect with us

Гербери

Портних посочи виновниците: Те спряха развитието на Варна!

Published

on

Правителствата на „Промените“ спряха развитието на Варна през последните две години! Блокирани са важни стратегически проекти за града – изграждането на АМ „Хемус“ и АМ „Черно море“, Индустриалната зона, ремонтът на Аспаруховия мост, който зависи от държавно финансиране, проектът за разширението на бул. „Цар Освободител“, който ще даде възможност за отпушване на трафика, изграждането на естакади на кръстовището на бул. „Васил Левски“ с „Осми приморски полк“! Трябва да защитим тези проекти, да ги продължим и довършим. Имаме и нови идеи – за отваряне на Варна към морето с крайбрежна алея до Евксиноград, за строителство на нови детски ясли и градини и нови културни сцени.“ Това заяви Иван Портних, кандидат за кмет на ГЕРБ, по време на участието си в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Той опроверга 7 лъжи на Благомир Коцев от ППДБ, изречени в ефир на същото предаване.

Първа лъжа: Коцев не е приватизирал „Хоризонт“

Истината: „Хоризонт“ е приватизиран от неговия съдружник за жълти стотинки. След няколко месеца прехвърля заведението „Хоризонт“ в общата фирма. Информацията е достъпна в Търговския регистър.

Втора лъжа: Коцев бил спасител на зелените площи

Истината: Коцев е с паркинги и заведение в сърцето на Морската градина, заграбил 2 дка поляни, на които е опънал шатри! Виден защитник на колите в парка, който атакува всяка заповед за спирането им. На паркинга до Зоологическата градина пред „Хоризонт“ преди няколко години кола блъсна и уби дете. Номинацията на Коцев е една абсолютна подигравка с активистите на ППДБ, със Стела Николова, които изградиха политическите си кариери върху „защитата“ на Морската градина, заяви Иван Портних.

Трета лъжа: Тръбопроводът във Варненското езеро замърсява водите

Истината: Няма замърсяване! Съоръжението е свързано с Пречиствателна станция Варна и прехвърля отпадните води от помпената станция в „Аспарухово“. Този проект е изпълнен по времето на Тройната коалиция, но тръбата не е била вкопана под дъното, както е било разписано. Това е причина за аварията преди няколко години. В момента тръбопроводът е ремонтиран, но отново не е вкопан под дъното, защото държавата не осигурява средства. Две години поставяме въпроса пред правителствата на Промените, че е нужна финансова помощ, но никой не направи нищо. Извършили сме геоложки проучвания, направени са пазарни консултации, но не е осигурена държавна подкрепа, коментира Иван Портних.

Четвърта лъжа: Ремонтите на улиците са предизборни

Истината: Осакатения бюджет от Промяната ги спря преди 2 години.

Варна днес е разкопана, защото две години беше закопана от Промените! Не бяха отворени европейските програми, нито стотинка не влезе в града от държавния бюджет, нито от Плана за възстановяване. Като бивш областен управител Благомир Коцев осакати бюджета на града, като го прати в съда. Бяхме готови да започнем с обновяването на улиците още през 2021 година. Доказват го решенията на Общинския съвет, които са публични! Но Промените спряха всичко, включително и мащабния проект на ВиК за изграждане на водопроводи и канализации, който стартира едва преди няколко месеца. Днес ние влизаме в улиците, след като ВиК приключат работа, заяви Иван Портних.

Петата лъжа: Варна е платила милиони за Дупката

Истината: Варна не е платила нито една стотинка за Дупката. Тя се появява по времето на соца, когато са били взривени няколко красиви стари къщи, за да се строи ЦУМ. През 90-те години Дупката е била заградена от бараки, наемите от които са отивали в черните каси на партиите на Иван Костов и на Борислав Гуцанов. Дупката е ползвана само за това! И е нагло днес активисти на тези формации да се бият в гърдите, че защитават обществения интерес. Днес бараки около Дупката няма, за разлика от Златни пясъци, но грозната яма стои в центъра на града. За да решим този проблем, помогна държавата, като ни предостави акции. Така Община Варна, без да е платила нито една стотинка, придоби акциите в дружеството, което управлява Дупката. Вече е проведено обществено допитване до гражданите, които поискаха там да има нов културен център. Ще обявим международен конкурс за мястото, обясни Иван Портних.

Шеста лъжа: Нямало прозрачност при обществените поръчки

Истината: Цялата информация е достъпна в сайта на Община Варна. Въпрос на елементарна грамотност е да се открие. Новият сайт бе създаден в партньорство с Програма „Достъп до информация“, следвайки техните изисквания. Общината предлага над 115 електронни услуги за граждани, които също са начин за по-бърза и коректна комуникация.

Седма лъжа: Доставили сме нови електробуси без зарядни станции

Истината: Обявихме една обществена поръчка с две позиции – за нови електробуси и нови зарядни станции. Имаше забавяне в доставката, тъй като имаше обжалвания на едната позиция. В момента зарядните станции са монтирани и поетапно се въвеждат в експлоатация. Поетапно се пускат и новите електробуси, в момента върви прехвърлянето на билетната система от старите автобуси.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени