Connect with us

Гербери

Човек на Бойко се готви за важен пост в НАТО

Published

on

Висша чиновническа длъжност в централата на НАТО в Брюксел е причината евродепутатът и областен лидер на ГЕРБ в Пиринско Андрей Новаков в най-отговорното време на местни избори за политиците да влезе доброволно в казармата. Това се коментира усилено в Благоевград през последните дни, а запознати дори твърдят, че вече е подготвено портфолиото му за кандидатстване за позиция, която всеки момент се очаква да се обяви, пише struma.bg.

Става въпрос за втори секретар в департамент по източните въпроси с ангажименти на докладчик за държавите от Балтийско до Черно море.

Чиновническото място се отваряло в нова структура, която предстои да се утвърди и към която сериозен интерес вече били заявили експерти от доста страни, като от Румъния конкуренцията била най-силна. За това Новаков имал подкрепата на лидера на ГЕРБ Б. Борисов, отговарял на всички изисквания за заемане на поста, без едно – да е отбил военна служба.

Късите срокове принудили областния лидер на ГЕРБ в Пиринско да пренебрегне партийните предизборни ангажименти и в средата на септември да влезе в казармата доброволно, излизайки в неплатен отпуск за месец и отказвайки се от евродепутатската заплата.

Пред медиите тогава Новаков мотивира решението си с изявление, че военната служба е дълг на всеки един български гражданин. „Да браниш държавата си е конституционен дълг на всеки един гражданин. Аз просто изпълнявам дълга си в момент, когато нейният цивилизационен избор е обект на дебат, за жалост“, заяви преди месец евродепутатът пред Военния тв канал и обясни, че събитията в Украйна са го провокирали да прояви интерес по темата.

На 7 октомври Новаков положи войнишка клетва с останалите резервисти и с курсантите от Националния военен университет във Велико Търново и след военната подготовка в артилерийския факултет в Шумен вече е младши специалист артилерия и противовъздушна отбрана.

„Аз имам работа, която много ми харесва, за която съм се борил, която ценя и ме кара да се чувствам реализиран, и мисля да си довърша мандата така, както ми е поставена задачата. Ако не ми поставят друга.

Към момента висши длъжности не ме интересуват, освен това ГЕРБ да спечели в Благоевградска област навсякъде, където имаме кандидати, и паралелно работата ми в Европейския парламент да върви“, така Андрей Новаков коментира слуховете, че се готви да се кандидатира за пост в централата на НАТО.

На въпрос защо точно в разгара на предизборната кампания реши да влезе в казармата, той отговори: „За последните 3 г. това са осми избори, които правим. Напрегнатите моменти за други хора за мен са ежедневие – това е стандартът, в който живея аз в последните поне 4 г., и със сигурност от 3 г., откакто съм областен координатор на ГЕРБ. Дотук ръководих щаба на ГЕРБ в рамките на 5 парламентарни избора, 1 предсрочен кметски в 2 тура, 1 президентски в два тура и сега едни местни. Обичайно на хората да натрупат толкова опит в избори им трябват 20 г. в нормална обстановка.

„Най-напрегнат период“ беше и април тази година, и октомври миналата, преди това юли миналата година, преди това пак ноември… За мен това е обичайно натоварване. Решението не съм взел самосиндикално, то е съгласувано“, каза Андрей Новаков.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени