Connect with us

Гербери

Зам.-шефът на ГЕРБ застана рамо до рамо с Хекимян, ето защо

Published

on

Кандидатът за кмет от ГЕРБ/СДС Антон Хекимян и общинските съветници от партията представиха днес управленската си програма за развитие на София през следващия мандат. Подкрепа за листата дойдоха да окажат настоящата кметица на столицата Йорданка Фндъкова и народни представители от ГЕРБ, сред които и зам. – председателят на партията Томислав Дончев. 

„Бяхме коалицията, която последна представи кандидата си за кмет. Благодаря за доверието. Аз съм човек, който може да носи отговорност и съм го показал. Първи официално представяме програмата си, публично, с възможност да ни задават въпроси“, запопна експозето си Хекимян.

През последните 2 седмици е работил с кандидатите за районни кметове и съветници помпрограмата. „Благодарен съм за всички срещи, на които коментирахме всеки детайл и всяко послание. Това са най-подготвените хора. Могат знаят как и са доказали, че стоят зад обещанията си и носят отговорност, ще носят и занапред пред граждните на София, закани се той.

Приели са и негови идеи. „Аз искам и ще остана гражданинът Антон Хекимян, и макар семейството на ГЕРБ да ме приеха, трябва да изпълнявам и гражданския си дълг, а той е и да търся кусури, закани се Хекимян.

Идеята е да има стандарт – много по-целеустремено трябва да се следва всеки детайл. Спазването на стандарт означава качество на живот. Ще стоя зад него, както и целият екип, обеща Хекимян.

Предвидени са годишни приграми за районите на София, за да са по-облагородени, за ремонти на улици и градинки. Програма за тротоарите, е друга част от плана на ГЕРБ. Това ще се случва не поетапно, а амбициозно във всеки регион. Предвидена е и модернизация на транспорта, включително и на метрото. „Не може да отречем направането, метрото превърна града ни в истинска европейска столица“, настоя Хекимян. 

Здравеопазването ще е приоритет – детска поликлиника и подкрепа на доболнопната помощ. София трябва да е център за малди образовани хора, настоя той. И обеща не само да привлича таланти, но и да ги задържа в столицата.

Пътната безопасност пък е лична кауза на Хекимян. „Трябва контрол, това означава и силна роля на инспектората. Такъв да има във всеки район, да носи отговорност и контролира какво се случва. Това не са само идеи, а стъпват на вече направеното, здрава основа, над която да се надгражда“ , настоя кандидатът за кмет на ГЕРБ.

Нищо не започва на гола поляна, много е работено, има на какво да се стъпи, каза Хекимян. Искаме подреден и сигурен град, подчерта той. Ще бъдат премахнати висящите кабели и незаконни рекламни елементи. Ще се улеснят процедурите за премахване на незаконни обекти, ще има повече грижа за общинската собственост.

Хекимян иска да спрат убийствата на пътя. Няма как да се качиш на кола ако си пил или си дрогиран, затова трябват мерки, добави той. Очаква и включване на 700-те камерите, които да следят пътния поток. Трябва обаче и промяна в закона. Хекимян иска изграждане на още повдигнати пешеходни пътеки, повече осветление и острови за пешеходци. Ще им нов тип защитни бордюри около спирките.

В опит да се справи с натоварването на някои райни, той смята, че трябва да се помисли за преместването на КАТ до околвръстното, на общински терен. Агенция Митници, автогарите Изток и Овча купел също ще трябва да бъдат преместени. Хекимян настоя, че е нужно израждане на нов национален стадион. Идеята е да е край околовръстното в Люлин – хората ще се качат на метрото и няма да задръстват центъра на града.

Диан Стаматов акцентира на образователните приоритети. 70 от училищата в София са на две смени, посочи той. И изрази надежда за постепенно и плавно преминаване към едносменен учебен процес. Програмата, започната от Фандъкова за ремонт на училища ще продължи, но ще се надгради – по-голяма енергийна ефективност и допълване на фотоволтаици, където е възможно. Средствата, спестени от това ще останат в образователните институции, включително и за възнаграждения на учителите.

Място за всяко дете от 3 до 6 г. е възможно само с ударно стоителство на нови геадини. Очаква да има нови 37 градини в различни части на София, 10 ще са готови да съберат 1200 деца до края на годината. Това ще реши казуса на 60%, за 2 г. и останалите 40 на сто можело да намерят места с повече усилия. Готови са проекти за още 12 градини, каза Стаматов. Ще има строителство и на училища. 

Ектронна община – това също бе акцент от представянето на програмата. Шенсе дигитализират всички административни услуги. Има идеи и за законови проемн, да могат хората без електронен подпис да използват електронни услуги. Безконтактното плащане няма да остане само в градския транспорт. Ще се търсят и нови инвеститори. София ще е целогодишна туристическа дестинация.

Прошко Прошков се спря на зелените политики за столицата. За 10 мин. не можел да прочете всичко, започнато и планувано от Фандъкова и ГЕРБ. Ние работим за София, увери той. И припомни колко зле е била София преди. Сега, колкото по-добра била градската среда, толкова по-взискателни ставали хората. Т.г. София е втора след Талин за зелен град, на 4 място е по ползване на надземен транспорт. За опадъците ще се увеличи разделното събиране. До края на 2024 г. ще има мобилни центрове за разделно предаване на отпадъци.

Според него София е зелен град, новата гора се разраствала и покани хората да се включат в инициативите им за засаждане на дървета. Нови 40 дка паркове се планират в столицата. Ще бранят Борисовата градина, ще забранят всяккво строителство в нея. Ще имам зелен коридор между Северния парк и този в Надежда, по 200 градински годишно ще се обновяват, изреди той. Прошков даде дълъг списък с пътни трасета за отпушване, но и за пешеходни зони. И се похвали с изградените 106 км велоалеи.

Георги Георгиев пък се спря на плановете за кварталите. Ще има годишна инвестиционна програма, изработена с районния кмет, за да се обезпечат действията им. Т. г. имало 5 млн. за детски площадки, и ако в Люлин се приключват 27, в други райони няма. Това е реалната децентрализация, виждаме негативитите й понякога, каза той. Нови тротоари и строителство на квартални паркинги също ще има. Вече е готов този в Надежда. Предивдени са 7 нови паркинга, а в този мандат вече са минали и повечето процедури за тях. Ще има ененергийно ефективно осветление чрез привличане на европейски средства. Инвестициите ще се изплатят до 2 г. „Ако някой обещае, че ще спре строителството, лъже безогледно“, предупреди Георгиев.

Изтъкна, че са спасили 60 хил. квадрата зелени площи. За да се реши проблемът с презастрояването, са нужни законосъобразни решения и преговори. Необходими са и законови промени – напромер за увеличаване на отстоянията в жилишните комплекси. Може да сме двигател на такива промени, увери Георги Георгиев. Той си пожела с гласуваните в бюджета срества и привлечените евросредства за 100 км канализация проектите да продължат.

„Публичните инвестиции са в застой, част от общините са накзвани предизборно. Спадът в преките чуждестранни инвестиции е видим. Не бива да позвляваме хаосът в държавата да се пренесе в столицата! Градът може да колабира“, предупреди той. Георгиев се пошегува, че Хекимян бил станал обект на кражба на интелектуална собствност – Васил Терзиев ползвал същите тези и аргументи като опонента си от ГЕРБ. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени