Connect with us

Парламент

ВРИ И КИПИ: Свиленски и Тошко се заядоха с Желязков, той ги тушира на секундата

Published

on

Извънредното заседание на парламента днес започна с провокативни въпроси към председателя Росен Желязков. Първи на трибуната изскочи Георги Свиленски от БСП, който отправи критика защо е отменено редовното заседание в първата сряда на месеца, защото така няма да бъдат лансирани точки, искани от опозицията – „Възраждане” и БСП.

Вие отменихте заседанието за да не може да минат тези точки, а свиквате през нощта извънредно заседание, изригна Свиленски. Сега нашите предложения няма как да минат, тросна се той.

Настоящото е извънредно и се съблюдават правилата за такъв тип заседание, както и решението на НС за дните, в които няма да заседава НС, отвърна с равен тон Желязков. Поглеждайки към залата, той вкара и доза ирония:“Тези вдигнати ръце интерферират моята мисъл.“

В колко часа ви е се обади Пеевски да свикате извънредно заседание?, заяде се Тошко Йорданов. Вие свикахте засезание на НС в 10 вечерта, добави той.

Ще оставя тези въпроси в рамките на риториката, тушира Желязков.

В декларация от трибуната, шефът на „Възраждане” Костадин Костадинов отново повдигна въпроса за липса на правосъдие за сънародниците ни, оставени в чужди затвори.

За втори път ще коментираме един неприятен въпрос, свързан със задържане на българи зад граница. Запознахме ви със съдбата на един българин, задържан в Гърция преди близо 1 година, по искане на американската прокуратура, без доказателства, само на база клетвена декларация на прокурор, започна Костадинов. В тази клетвена декларация прокурът заявява, че Милан Димитров е продавал забранени части на Руската федерация. Свързахме се с Външно министерство, за да бъде осигурен адвокат, защото той лежи в гръцкия затвор. На делото присъства Ангел Георгиев от Възраждане, но без представител на държавата, отправи упреците си Костадинов.

Беше ни обяснено, че в посолството било в отпуска. Но решението на гръцкия съд е той да е екстрадиран. Лидерът на „Възраждане” добави, че това не е последният подобен случай и посочи казуса с Иван Тилев, екстрадиран в Германия по измислено обвинение, който вече 1 година без обвинение в затвор. Съдбата му щеше да последва Желяз Андреев, който трябваше да бъде екстрадиран в САЩ. Тогава българският съд реши да го оставят в България.

Все пак имаше напредък – консулът присъства при Милан Димитров, призна Костадинов.

И попита: Да не сме пушечно месо за износ? Докога?

България трябва да защитава своите сънародници. Ако се окаже, че Димитров е виновен, все пак би било да бъде съден тук, уточни Костадинов.

Най-четени