Connect with us

Нюзрум

Бизнес закуска: Денков и Асен разкриха картите на това правителство пред Американската търговска камара

Published

on

Основната цел на правителството е да се интегрираме в Европа. Това заяви акад. Николай Денков по време на бизнес закуска с Американската търговска камара.

Американските компании са на четвърто място сред чуждестранните инвеститори в България. Това каза Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България.

„През 2018 г. когато публикувахме първата версия на този доклад, САЩ беше на 6-то място сред чуждестранните инвеститори в България. Присъствието на американските компании обаче се увеличи през годините и САЩ вече е на 4-то място. Преките чуждестранни инвестиции сега възлизат на 5,4 млрд лева сега“

Изчислени са и канадските инвестиции, които възлизат на 1,3 млрд. лева и са създали около 5000 работни места.

Оливие Маркет подчерта, че се надява условията за бизнес в България да се подобряват още.

„Тези стойности могат да бъдат подобрени, ако имаме благоприятна бизнес среда и по-широка дигитализация. Българските общини, на чиято територия се осъществяват американските инвестиции, също много помагат на бизнеса. Имаме едни продуктивни отношения между местната власт и инвеститорите“, каза Маркет.

Тема на събитието е 120-ата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между САЩ и България.

В срещата участват също министърът на финансите Асен Василев, министърът на образованието и науката Галин Цоков, както и заместник-министри от министерствата на иновациите и растежа, на енергетиката и на икономиката и индустрията.

Най-четени