Connect with us

Парламент

Корнелия и Костадин беснеят! НС Слага край на вноса на руски нефт, който ползва “Лукойл”

Published

on

България ще спре вноса на руски нефт, който се ползва в момента от “Лукойл”. Това приеха депутатите на първо четене днес със 122 гласа “за”. Против са “Възраждане” и БСП.

Вносители на предложението са лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а промените са записани в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Подписи са сложили Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Десислава Атанасова и Делян Добрев и Ивайло Мирчев.

Срокът, който е заложен, е Министерският съвет да отнеме дерогацията без условности до 30 дни, след влизане в сила на закона.

Според вносителите прекратяването на дерогацията е втора стъпка в лишаването на “Лукойл”, а оттам и на Кремъл, от допълнителните печалби за финансиране на военните действия в Украйна.

Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл”, под държавен контрол чрез особен търговски управител. Това гласи и втората част от внесените промени.

Според вносителите се налага засилване на контрола върху дейността на търговското дружество. Така особеният управител трябва да се избере по предложение на правителството от Народното събрание. Ако няма действащо такова, ще се избира от кабинета.

След като бъде избран, той ще има задължението да представя подробни шестмесечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат отчитани от комисията за икономическа политика в парламента.

Според Румен Гечев от БСП решението е антибългарско, а втората стъпка е изцяло свързана с антируска, а не пробългарска политика.

Той припомни, че Европейската комисия разреши на България и Унгария да внася руски петрол до края на 2024 г.

Най-четени