Connect with us

Гербери

Росен Желязков обяви пълна подкрепа! Ето на кого

Published

on

Споделяме разбирането за ненарушимостта на териториалната цялост и обсъждаме окупацията на териториите, които разкъсват грузинската национална териториална цялост, заяви председателят на българският парламента в Тбилиси.

Заявихме нашата подкрепа за пълноправното членство на Грузия в ЕС. България оценява напредъка на страната в реформите и е готова да предостави подкрепа за тези, свързани с европейската перспектива на страната.

Това заяви председателят на българския парламент Росен Желязков след срещата с грузинския си колега Шалва Папуашвили по време на посещението на българската делегация в грузинския парламент в Тбилиси.

“Страната ни приветства усилията, които Грузия полага при изпълнението на дванадесетте препоръки, дадени й от Европейската комисия през юни 2022 г. и се надяваме през октомври 2023 г. кандидатурата й да бъде разглеждана отново заедно с тези на Украйна и Молдова“, отбеляза Росен Желязков.

За нас е важно Грузия да бъде част от нашето европейско семейство и сме готови да предоставим подкрепа, включително за изграждане на капацитет, добави той.

„България последователно и активно подкрепя европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия и оценява усилията, които се полагат”, посочи още председателят на Народното събрание.

В същото време внимателно следим процесите в страната и отчитаме необходимостта от изпълнение на Копенхагенските критерии, както и прилагането на принципа на собствените заслуги в процеса на интегриране към ЕС, допълни Желязков.

Председателят на парламента на Грузия Шалва Папуашвили заяви, че страната му оценява високо подкрепата на България за европейския път на Грузия.

Той изрази благодарност за споделения опит и желанието за подпомагане в този процес и увери председателя на Народното събрание, че Грузия няма да се отклони от своя европейски път.

Връзката на двете държави датирала от векове, посочи Папуашвили, давайки пример с Бачковския манастир, създаден от грузински братя.

“Той е вечен символ на връзките на нашите държави”, изтъкна Папуашвили.

Днес отбелязваме поредната стъпка към задълбочаване на нашите приятелски и съседски взаимоотношения. Благодаря за категоричното становище на България относно териториалния интегритет на Грузия и за подкрепяна ни по пътя към ЕС. На срещата споменах също за намерението на българския парламент да приеме резолюция по темата за териториалния интегритет на Грузия, посочи още шефът на грузинския парламент.

България споделя мнението, че в подготовката за започване на преговори за членство в ЕС Грузия не бива да се разделя от Молдова и Украйна, подчерта на свой ред Желязков.

Благодарим Ви за тази позиция, както и за приятелската българска подкрепа и съдействие, обърна се Шалва Папуашвили към председателя на българското Народното събрание.

България и Грузия се радват на отлични двустранни отношения, подчерта председателят на българския парламент.

Желязков посочи още, че България неотклонно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати граници и разглежда страната като важен партньор в региона на Южен Кавказ и в широкия Черноморски регион.

Ценим миролюбивия подход на страната към предизвикателствата, пред които е изправена, както и амбициите й да изгради силно демократично общество, отбеляза той.

Председателят на Народното събрание каза, че България е сред редовните контрибутори за Европейската мисия за наблюдение в Грузия и уточни, че още днес ще посети мисията за наблюдение на ЕС на демаркационната линия при село Одзиси.

По време на съвместното изявление на двамата Желязков изтъкна още, че срещата е била ползотворна и няма теми, по които двете страни да имат нерешени въпроси.

“Остана само да задълбочаваме нашето икономическо сътрудничество и връзките, както по линия на стокооборота, така и по линия на по-добрата свързаност. За да се постига все по-голяма интеграция в процесите, които представят пред обществото и политиците на Грузия. Заявихме нашата подкрепа за пълноправното членство на Грузия в ЕС и сме уверени, че пътят, по който върви грузинското общество, ще доведе до това оценката по време на мониторнига още тази година да оцени напредъка и Грузия да получи заслужено статута на кандидат-член и да бъде заедно с останалите кандидат-членки”, каза Желязков.

“Ние твърдо подкрепяме позицията за разширяване на ЕС и като приятели на Грузия ще подкрепяме всичките усилия, защото знаем, че това са усилия на обществото към стремежа за приобщаване към европейските ценности и стремежа за по-добро бъдеще на грузинската нация. Споделяме разбирането за ненарушимостта на териториалната цялост и обсъждаме окупацията на териториите, които разкъсват грузинската национална териториална цялост”, посочи още той.

Убедени сме, че тази наша позиция е все по-релевантна на фона на войната в Украйна, и твърдо ще се противопоставим на всички опити за сепаратизъм и за нарушаване на териториалната цялост, защото това са основни принципи, върху които е построен работещият световен ред.

В почетната книга на грузинския парламент Желязков написа и послание:

“Да имаш добри съседи е късмет. Да имаш добри партньори е старание. Да имаш добри приятели е късметът, към който се стараем. Ние сме до Грузия по нейния път към европейските ценности и пълноправно членство! За благото на нашите народи!”.

Най-четени