Connect with us

Импийчмънт

Готвят големи стачки! Радев нареди: Вадете овцете!

Published

on

Овцевъдите излизат на масови протести и блокади на пътища. Това обяви шефът на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. И поиска да се спре вносът на сухо мляко от Украйна. Откъде обаче натискат копчетата на въпросния господин? По наша информация от кулоарите на „Дондуков“ – от самия връх на държавата.

По случайност въпросният Караколев е човекът, който събираше дарения, включително и от държавни предприятия и фирми, за издигането на пилона на Рожен, който пък бе открит от президента Радев. Там той за сефте изпя мантрата си за безродниците, която на следващия ден допълни с безумната опорка, че Украйна настоява да води война с Русия.

Политическият проект на Радев, или партията „3 март“ вече показва зъбите си, а готвените стачки от Караколев са първият тест за обществена подкрепа. По тази причина Симеон е „изкомандан“ да тества здравината на сглобката с блокади и митинги.

Симеон Караколев е доста спорна фигура. Инициативата “Пилон Рожен” е на фондация “Наследство в бъдещето”, която е организатор и на самия събор. Още преди месеци от “Свободна Европа” писаха, че Караколев е член на Консултативния съвет по животновъдство към Министерството на земеделието и храните и на Съвета по генетични ресурси в животновъдството. Работи и по учредяването на Съюз на овцевъдите в Европа. Основател е и на Националната овцевъдна асоциация. През 2006 г. учредява Национална асоциация за развъждане на синтетична популация българска млечна овца.

Сдружението получава пари от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Според Караколев – за поддръжката на ливадите на Рожен. Справка на Свободна Европа в Търговския регистър показва, че Караколев, освен начело на сдружението и фондацията за Рожен, е председател или съпредседател в десетина браншови асоциации и сдружения с нестопанска цел, както съдружник в две фирми – „Моника 04“ и “Виктор 04”. Те са с наложени запори с искове за стотици хиляди левове, както и дългове за стотици хиляди левове.

Караколев е попаднал и под радара на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и е обвинен за злоупотреба с европейски средства. Във Върховния административен съд тече дело с акт за публично държавно вземане за над 1 млн. лева от ДЗФ.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени