Connect with us

Парламент

Заподозряха „Възраждане“ в опит за злоупотреба, лидерът им скочи: Не зачитате волята на народа!

Published

on

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът отхвърли промените в Закона за прякото участие на държавната власт и местното самоуправление, чийто вносител е „Възраждане“.

От формацията предлагаха всяка парламентарна група, независимо от големината ѝ, да може да внася предложения за провеждане на референдум, намаляване на необходимите подписи за иницииране на допитване – от 200 хил. на 50 хил., премахване на ограниченията за темите и на долния праг за признаване на един референдум за валиден.

В продължилия повече от два часа и половина дебат опозицията обвини управляващите в незачитане на волята на народа, а управляващите – тях в популизъм и преследване на политически дивиденти.

В своя реакция лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов обвини управляващите в незачитане на волята на народа:

„Ако искаме наистина България да стане една водеща европейска държава, ние трябва да дадем преди всичко правото на българския народ сам да решава съдбините си. И едно много важно условие е той да може да решава чрез референдум всеки един въпрос, включително този за членството на България в ЕС и НАТО“.

От своя страна депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков заподозря партия „Възраждане“ в опити за политическа злоупотреба с темата за референдумите:

„Имаме право да се допитваме, имаме задължение да го правим добросъвестно. Някои обаче злоупотребяват с това право. Използват референдума в свои интерес, използват го, за да внасят напрежение, разделение, за да дестабилизират страната си“.

Заради отправени взаимни обиди депутатите Радостин Василев и Искрен Митев получиха наказания „забележка“, предава БНР.

Най-четени