Connect with us

Парламент

Чашата преля: Вместо закони, депутатите нищят въпроса кой ходи по джапанки на работа

Published

on

Омразата към евреите има много форми и на мен ми се струва, че вашата партия започва да я практикува. Това каза от парламентарната трибуна Даниел Лорер от ПП-ДБ по повод реплика на Цончо Ганев от „Възраждане“.

Лорер поясни: „Включва обвинението, че евреите не са част от едно общество, само защото са евреи. Това, което вие си позволихте да кажете от трибуната, че Даниел Лорер, защото е евреин, защото името му е странно, служи на друга държава. Законно избран български депутат“.

По думите му, трябва да се гордеем, че имаме депутати от различни етнически групи.

„Това по международните дефиниции се нарича антисемитизъм. Ще ви кажа докъде води подобно говорене. След Първата световна война капитан Драйфус, герой на Франция, е обвинен в шпионаж срещу държавата си, разжалван, позорно съден. Само за да се докаже, че това е антисемитска пропаганда, която всички знаем до какво е довела. Кошмарите на Втората световна война са все още с нас“, продължи депутатът от ПП-ДБ.

„Уважаеми дами и господа, не се подхлъзвайте по тази наклонена плоскост“, предупреди той.

От името на „Възраждане“ думата взе Костадин Костадинов: „Не за първи път лицето Лорер си позволява да използва най-високата трибуна в нашата държава с цел да отправя клевети и обвинения към стотици хиляди български граждани“

„Въпросът, който зададохме, не получи отговор. Получихме обвинение. Каквото и да се каже срещу лицето Лорер, без значение за какво става въпрос, включително защо понякога идва с джапанки в парламента, винаги се третира като антисемитизъм“, посочи Костадинов.

„За нас неговото поведение е проява на антибългаризъм в най-висша степен. Ние многократно сме осъждали антисемитизма и антибългаризма“, изтъкна той.

„Не сме чули отричане на антибългаризма от него и неговите ортаци от нещото ПП-ДСБ“, добави той.

„Би трябвало да се извини. Но това лице няма очевидно необходимите качества да се извинява, вместо това напада“, заяви Костадинов.

Според председателя на парламента Росен Желязков, в изказването си Цончо Ганев е дал повод на Лорер за своето обяснение.

Мирослава Петрова от ПП-ДБ пък направи забележка на депутатите, че официално приетото обръщение към народните представители е „госпожи и господа“. „Обръщението „лицето“ е изключително характерно за едни по-далечни времена и за едни места като „Московска“ 5 и тъмните им подземия, които явно дълбоко влекат някои от вас“, заяви тя от трибуната.

Най-четени