Connect with us

Нюзрум

Зам.-министър обяви пълна солидарност с Украйна и нейния народ

Published

on

„България отново заявява своята непоклатима подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. Ние осъждаме продължаващата руска агресия и искаме да изразим пълната си солидарност с Украйна и нейния народ“. Това заяви днес заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев, който заедно с началника на кабинета на министъра д-р Борислав Ганчев, участва в неформалната конференция на министрите на правосъдието в Рига, Латвия. Темата на конференцията е „По пътя към справедливостта за Украйна: Напредък в отчетността, подкрепа за устойчивостта на нейната съдебна система и събиране на децата със семействата им“.

Във фокуса на дискусиите са регистърът на щетите, възстановяването на правосъдната система на Украйна, включително разследването на руските военни престъпления, както и подпомагане на украинските деца, нелегално депортирани в Русия и Беларус.

В своето изказване заместник-министър Дечев изтъкна, че България е един от съавторите на Резолюцията на Общото събрание на ООН за подпомагане на средствата за защита и обезщетение за агресия срещу Украйна. Той припомни, че България е подкрепила създаването на Регистър на щетите, причинени от агресията на Руската федерация срещу Украйна, като заяви, че това представлява важна първа стъпка към постигането на справедливост за нарушения на международното право, включително международното право за правата на човека и международното хуманитарно право. „Като част от Разширеното частично споразумение, България подкрепя дейностите на Регистъра за осигуряване на навременни обезщетения за жертвите на международно противоправни действия на Руската федерация в или срещу Украйна“, каза още Дечев.

В дискусиите участват и президентът на Латвия Едгарс Ринкевич, Генералният секретар на съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич, Президентът на ПАСЕ Тини Кокс, комисарят по правосъдие на ЕС Дидие Рейндърс.

Очаква се форумът да завърши с декларация, която осъжда руската агресивна война срещу Украйна и потвърждава международната подкрепа за Украйна.

Най-четени