Connect with us

Гербери

ГЕРБ зарадва хиляди българи! Предлагат още 36 млн. лева за заплати на спешните медици

Published

on

ГЕРБ-СДС внасят днес предложенията си за промени в бюджет 2023 днес, свързани с повече пари за заплати в някои сектори. Това обяви депутатката Теменужка Петкова след среща със синдиката КТ „Подкрепа“ в парламента, на която обсъдили държавния бюджет, както и тези на Държавното обществено осигуряване и на здравната каса, пише „24 часа“.

„По отношение възнагражденията на колегите от Център за спешна медицинска помощ и РЗИ, подготвили сме предложение, свързано с увеличаване на Фонд „Заплати“ за хората, работещи там, с 36 млн. лева“, каза депутатката от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова след срещата със синдиката.

Идеите си за промени те ще внесат още днес.

„Те са няколко и са основно предложения в областта на сигурността, свързани с възнагражденията в МВР, Министерството на отбраната. За заплатите в НОИ сме предвидили също едно предложение, което също е свързано с увеличаване на заплатите на служителите, увеличаване на заплатите в БАБХ, Изпълнителната агенция по горите – 8 млн. е предложението, което правим за двете агенции до края на годината от 1 август, предвиждаме да бъдат увеличени средствата за Фонд „Заплати“ с 8 млн. лева общо за двете агенции“, обясни Петкова.

Предвидено е и да се разработят програми за материалната база на училищата и увеличаване на разходите за храна. Предвидено е и увеличаване на заплатите на университетските преподаватели и в БАН.

От КТ „Подкрепа“ са одобрили предложенията им, но и са настояли и за увеличение възнагражденията на работещите в АПИ, НАП и Агенция „Минитци“.

Серия от протести се проведоха през миналата седмица на синдикати, недоволни от ръста на заплатите, предвиден в бюджет 2023. Сред тях бяха и служителите на МВР, на които първо финансовият министър Асен Василев отказа увеличение, но в последствие от ГЕРБ-СДС обещаха допълнителни 150 млн. лева за заплати.

Най-четени