Connect with us

Гербери

Мария Габриел обяви голям шанс за България

Published

on

Процесът на присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е възможност за страната ни да подобри ефективността на публичните политики в съответствие с най-високите стандарти. Това каза вицепремиерът и министър, на външните работи Мария Габриел, която председателства заседание на постоянния Междуведомствен координационен механизъм (МКМ) за присъединяване на България към организацията, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си.

Първата среща на МКМ в новия състав на правителството се състоя на 14 юли в Министерството на външните работи, с участието на ресорни заместник-министри и експерти от ведомствата

Крайната цел е не просто членство в ОИСР, а усъвършенстване на законодателството и практиките във важни области като публично управление, околна среда, борба с корупцията, защита на конкуренцията, цифрова икономика, инвестиции, образование и други, каза Габриел.

В рамките на заседанието беше извършен преглед на състоянието на процеса на присъединяване на България към ОИСР, който навлиза в активната фаза на техническите оценки от отделните кометите на Организацията.

Вицепремиерът Габриел благодари на институциите за свършената до момента работа, като отбеляза, че запазването на доброто темпо изисква максимална мобилизация.

Обсъдено беше предприемането на допълнителни мерки за укрепване на координацията и активното участие на България в заседанията на комитетите и работните групи на ОИСР. Със стартирането на процеса на присъединяване страната ни получи възможност да участва в работата на всички работни формати на ОИСР, което е възможност България да дава своя принос в изработването на решения на глобалните предизвикателства, посочват от МВнР.

Механизмът функционира от 2017 г. като постоянен съвет с основната задача да осъществява цялостна координация на процеса на подготовка на България за членство в ОИСР. МКМ се ръководи от министъра на външните работи при оперативното председателство на определен от него заместник-министър и включва заместник-министри на останалите министерства, председатели на държавни агенции и комисии, и ръководители на други институции, изпълняващи мерки по подготовката на България за членство в ОИСР, пишат от МВнР.

Присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е сред основните цели на външната политика на България, се посочва в информация на сайта на МВнР.

На 25 януари 2022 г. бе прието решение на Съвета на ОИСР за започване на разговори за присъединяване към организацията с България и останалите страни кандидати. На 10 юни 2022 г. България официално получи своята Пътна карта за присъединяване към организацията, приета от Съвета на ОИСР по време на годишната министерска среща, която се проведе на 9-10-и юни 2022 г. в Париж.

Най-четени