Connect with us

(О)позиция

Тези ще убият Путин! Само за първия ден на войната руските олигарси загубиха $ 39 млрд. Лидер е шеф на компания у нас

Published

on

Оценката на агенция „Блумбърг“ от краха на руската борса и силното обезценяване на руските компании по света е, че руските предприемачи са загубили 39 милиарда долара САМО в първия ден на военната операция в Украйна.

  • Най-много е изгубил президентът на ЛУКОЙЛ Вагит Алекперов. Състоянието му е намалено с $6.2 млрд. до $13 млрд.
  • Президентът на „Норилск Никел“ Владимир Потанин е на минус с $3 млрд. (в момента състоянието му е $26.1 млрд.).
  • Състоянието на ръководителя на борда на директорите на „Северстал“ Алексей Мордашов намаля с 4.2 милиарда долара (до 23 милиарда долара).

На 24 февруари Владимир Путин на среща с бизнесмени ги помоли да се отнасят с разбиране към ситуацията в Украйна. Според него „военната операция в Украйна е била принудителна мярка, на Русия не е оставен шанс да направи друго“. Московският вестник „Комерсант“ написа с мрачен хумор, че обявена като среща с едрия бизнес на Русия се е превърнала заради санкции и рухване на борси в среща със средния бизнес.

Лидерите на блока се договориха по принцип (детайлите да бъдат уточнени през следващите дни) на извънредна среща на върха през нощта да наложат нови икономически санкции, като се присъединят към САЩ и други в предприемането на нови стъпки:

  • ограничаване на достъпа на Русия до технологии.
  • замразяване руски активи в блока
  • спиране достъпа на руски банки до европейските финансови пазари, което ще увеличи цената на заемите на Русия и ще повишат инфлацията там
  • финансови санкции, насочени към 70% от руския банков пазар и ключови държавни компании, включително в областта на отбраната
  • спиране на продажбите на самолети и резервни части за гражданската авиация

Урсула Фон дер Лайен каза също, че ограниченията на износа за Русия ще навредят на петролния й сектор, като спрат достъпа до материали, от които се нуждае от ЕС за нейните петролни рафинерии. Това с течение на времето ще доведе до изчерпване на приходите от рафиниране на петрол в Русия, каза тя.

Законодателите не предоставиха конкретни цифри, но ясно посочиха, че подкрепят значителни разходи. Украйна ще има нужда от 1 милиард долара хуманитарна помощ през следващите 12 месеца, каза на пресконференция във Вашингтон в сряда Барбара Лий, председател на подкомисията за бюджетни кредити в Камарата на представителите, която наблюдава чуждестранната помощ.

САЩ заяви, че е необходимо ограничаване на добива на нефт и газ на Русия, но към момента САЩ не възнамеряват да въвеждат мерки, които биха могли да нарушат доставките на енергийни ресурси за европейските страни. Съединените щати се стремят да ограничат способността на Русия да произвежда петрол и газ в дългосрочен план, заяви заместник-директорът на Националния икономически съвет на Белия дом Дюлип Сингх.

„Нашите мерки не бяха предназначени по никакъв начин да нарушат сегашните доставки на енергийни ресурси от Русия към останалия свят. Що се отнася до дългосрочните производствени възможности на Русия, ние се стремим да намалим тези възможности, но в краткосрочен план нищо не планираме по отношение на енергетиката“, каза той.

Според него всички вече наложени санкции са разработени в координация с ЕС, Австралия, Япония, Канада, Нова Зеландия, Великобритания. Той отбеляза, че те са насочени към забавяне на икономическия растеж на Русия и намаляване на нейните военни способности.

Обемът природен газ, пренасян реверсивно на изток към Полша през руския газопровод „Ямал-Европа“ скочи четири пъти в петък, показват данни на германския мрежов оператор Gascade.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени