Connect with us

Нюзрум

Икономисти смълчаха Асен: Ще има рев и сълзи! Г-н Василев май е забравил, че целият свят влиза в рецесия

Published

on

Най-големият проблем за бюджета е ще се случат ли приходите. Никой не ни дава такъв ръст – 1,8, на БВП. Това коментира пред bTV икономическият експерт Мика Зайкова по повод Бюджет 2023 г.

„Г-н Василев май е забравил, че целият свят, в това число и нашият най-голям търговски партньор Германия, влизат в рецесия“, посочи тя по адрес на финансовия министър Асен Василев.

Според икономиста Владимир Сиркаров по линия на приходната част има заложен доста сериозен ръст на приходите. „Не е изключено да има проблеми с изпълнението на тези приходи, което да доведе от нуждата за престуктуриране на бюджета“, посочи той.

Иван Нейков, бивш социален министър, заяви: „Смятам, че това беше максимумът, който можеше да бъде направен в днешната ситуация“. Той изтъкна, че по отношение на изведените два приоритета – влизане в Еврозоната и Шенген, „от тая гледба точка бюджетът постига целите си“.

По думите му, трябва да приемем факта, че не живеем вече в Covid пандемия и трябва да отпаднат някои от инструментите за подпомагане.

„Ще има рев и сълзи от някои от бизнесите, само че това е животът, не може цял живот държавата да дундурка бизнесите“, заяви той.

Мика Зайкова репликира: „Хайде тогава да стегнем тогава малко и бизнеса. Защо са ни тия ДДС-та по-ниски?“.

Най-четени