Connect with us

Нюзрум

Министър взе думата! Ето от какво има нужда бизнесът

Published

on

България е с едно от най-енергоемките и въглеродно интензивни производства, отбеляза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на форум и посочи, че фактор за това са и мините, като близо 40 на сто от енергията, която произвеждаме, е от въглищни централи.

Ситуацията се променя не само, защото сме поели конкретни ангажименти – бизнесът има нужда от нови енергийни ресурси, заяви министърът по време на тридневния форум „Зелена седмица 2023“ („Green Week 2023“) за зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, организиран от dir.bg, и 3E News. БТА е медиен партньор на събитието.

Той изтъкна, че по време на работата му като изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) през последната година и половина е станало известно, че сто процента от приоритетните инвеститори са имали нужда от алтернативни източници на енергия. Според министъра производствените мощности, които сега има страната, е много вероятно през следващите години, а дори и преди 2038 г., да не бъдат конкурентни.

Компаниите си поставят много амбициозни цели и държавата трябва да подготви законодателната рамка, за да могат те да постигнат целите си, но трябва и да се използват всички възможни ресурси за осигуряване на плавен преход към нови енергийни ресурси, и да се подсигури конкурентоспособността на бизнеса, каза министърът, цитиран от БТА.

Най-четени