Connect with us

Нюзрум

Експерт по сигурността: В МВР Калин Стоянов ще седне на горещия стол

Published

on

Струва ми се, че Калин Стоянов ще седне на доста парещ стол. Министерство на вътрешните работи е основен детайл от системата за гарантиране на националната сигурност. И ролята на министър първоначално ще му бъде тежка. Политиците ни в този момент, прибързани по пътя към властта, очевидно направиха доста дълбоки и тежки взаимни отстъпки между тях. Това съобщи пред “ Нова нюз “ специалистът по сигурността Тихомир Стойчев, разяснявайки номинацията на Калин Стоянов за вътрешен министър.

Той уточни, че няколко са мегаполисите в страната, които концентрират престъпност и непрестанно генерират закани. „ Нашата престъпност за жалост стана детайл от интернационалната и трансграничната престъпност – нещо, което не е занапред. Не чух обаче от нашите политици до в този момент няколко въпроса, свързани със сигурността. нашата национална сигурност е детайл от световната сигурност, само че няма нито една задълбочена полемика по нито един от докладите, които влизат в отчетите за положението на националната ни сигурност, които се одобряват от Министерските препоръки ”.

Стойчев беше безапелационен, че задачата на новия министър на Министерство на вътрешните работи би трябвало да бъде „ обновена Стратегия за националната ни сигурност ”. „ Той би трябвало да мине през национално заседание за положението

на фрагментите, което може да свика още на идващия ден след встъпването в служба ”.

Той разяснява и битката с проведената престъпност и има ли нужда от още по-прецизно изчистване на системата на Министерство на вътрешните работи от обвързаности с незаконните среди. „ Отчетите на службите, доколкото съм осведомен с тях, са прекомерно повърхностни. Те са чиста математика – с числа какъв брой закононарушения са осъществени, какъв брой са разкрити, какъв брой са предотвратени. Но по какъв начин е станало това – никой не слага тези въпроси.

Най-четени