Connect with us

Гербери

Шефът на НС се закани на еврото, заговори за увереност

Published

on

Народното събрание ще изпълни своите ангажименти и ще приеме законите, които да гарантират нормативната база за приемане на еврото в съкратени срокове, каза Росен Желязков, председател на Народното събрание, при откриването на дискусия на тема „Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към еврозоната“.

Събитието е организирано от Икономическия и социален съвет (ИСС) и се провежда в Гранитната зала на Министерския съвет. 

Дискусията днес ще постави важни и взаимосвързани теми – изборът на нашия политически път, приемането на еврото и ролята на гражданското общество и на ИСС като модератор за решаване на тези важни въпроси, посочи Желязков.

По думите му хората очакват аргументи, които предпоставят добре информирано решение.

Няма нищо по-добро като пример от примера на съседа, на тези, които са от „нашата черга“. Вървели сме заедно с  Хърватия по трънливия път на приемането в Евросъюза и ще продължим да вървим заедно, каза Желязков.

Ролята на ИСС е посланията и анализите от тази дискусия да стигнат до всеки гражданин. Въпросът за приемането на еврото е дълбоко политически. Той е въпрос, като се започне от неговите разделителни и червени линии, които чертаят отделните субекти. Затова всяка антитеза, която е по-шумна, трябва да бъде спокойно и аргументирано оборвана с тезата, част от която е тема на днешната дискусия, каза председателят на парламента.

Мисля, че в България има достатъчно сериозни аргументи и сериозно мнозинство от гледна точка на политическата конструкция, която дава увереност, че ако изпълним всички критерии, ние бихме могли да се похвалим със завършването на тези важни евроинтеграционни процеси, израз на които е приемането на еврото, посочи Росен Желязков.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени