Connect with us

Нюзрум

НОВ СКАНДАЛ заради бюджета, ето кои пари не успяха да разделят

Published

on

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по проекта за бюджет на НЗОК за 2023 г. Проектът беше подкрепен от синдикалните организации, но част от работодателските организации не изразиха подкрепата си.

Проектът предвижда бюджетът на НЗОК за 2023 г. да бъде 7 027 213,6 хил. лв. 

За първична извънболнична медицинска помощ се предвиждат близо 445 млн.лв., за специализирана извънболнична медицинска помощ – 447 млн. лв., за дентална помощ – 265 млн. лв., за  болнична помощ – 3 269 млн. лв., за медико-диагностични дейности – 175 млн. лв., за лекарства, медицински изделия и диетични храни – 1 692 млн. лв. и др. , каза и.д. управителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова.

За тази година увеличението на средствата в бюджета е близо 900 млн.лв, посочи още тя. В приходната част има ръстове, съобразени с повишената минимална работна заплата и с повишените праговете за осигуряване.

В разходната част най-голямо е увеличението в здравноосигурителните плащания – над 6 млрд.лв., което е с 821 млн повече, каза още Пенкова. 

Има намаление на средствата – с 30 млн.лв., за медико-диагностичните дейности, което е заради отпадналата необходимост от изследвания за коронавирусна инфекция, обясни д-р Пенкова и отбеляза, че въпреки това предвидените средства са повече в сравнение с касовото изпълнение за 2022 г. По думите ѝ в частта за медико-диагностични изследвания през миналата година са останали 60 млн.лв. неусвоени. 

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриални капитал в България посочи, че организацията се въздържа от подкрепа на проекта на бюджет, като се мотивира с това, че в проекта се запазва съотношението на разходната част на бюджета с предходните години.

Станислав Попдончев от Българска стопанска камара посочи, че реалният ръст спрямо изпълнението е около 600 млн. лв. На експертно ниво подкрепихме проекта, но имаме резерви и не можем да подкрепим бюджета на този етап заради липсата на политики, допълни той. 

Цветан Симеонов, представител на Българската търговско-промишлена палата, отбеляза, че са склонни да подкрепят предложения проект, но имат забележки, свързани с необходимостта от засилване на контрола върху изразходването на средствата.

Свилена Димитрова от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България каза, че подкрепят становището на работодателските организации, които изразяват тревога от липсата на качествена промяна в начина на планиране на бюджета и призова държавата да положи усилия да внася пълния размер на дължимите здравни осигуровки за групите лица, които осигурява. 

От Съюза за стопанска инициатива на гражданите изразиха подкрепата си за проекта на бюджет. 

От КНСБ и от КТ „Подкрепа“ също изразиха подкрепа към проекта за бюджет на НЗОК.

НСТС не постигна консенсус и около проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г. Това съобщи служебният вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров. Той посочи обаче, че Министерството на труда и социалната политика подкрепя внесения законопроект.

След него управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов очерта основните акценти в проекта.

Включените в законопроекта бюджетни показатели са разчетени за цялата календарна година, каквото е изискването при съставянето на бюджетните закони, посочи той.

И информира, че в приходите в бюджета са заложени над 11 милиарда лева, а разходите ще надхвърлят 21 милиарда и 794 милиона лева, като в общите разходи доминират тези за пенсии.

Предвижда се от 1 юли тази година да бъдат увеличени минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводителите, заяви Иванов.

Очакванията са, че броят на пенсионерите ще продължи да намалява. Средномесечният брой на пенсионерите за 2023 г. ще намалее до около 2 милиона 26 хиляди и 300 пенсионери, посочи също управителят на НОИ.

В проектобюджета на ДОО е заложено още пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на миналата година, да бъдат осъвременени с 12 на сто от 1 юли 2023 г.

Максималният размер на пенсиите се запазва на 3 400 лв. през цялата година. Средната пенсия се очаква да нарасне с 16,7 на сто и се очаква да достигне 788 лева.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени