Connect with us

Нюзрум

Проф. Коларова посочи най-важното условие за редовно правителство

Published

on

Политологът проф. Румяна Коларова коментира резултатите от лидерската среща ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и има ли шанс за съставяне на редовно правителство, пише Трибюн бг.

– Проф. Коларова, виждате ли шанс за правителство след лидерската среща на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

– За да има решение за редовно правителство между двете формации, според мен има едно важно условие и това е персоналният състав на кабинета да бъде консултиран и одобрен от ГЕРБ.

Всичко друго би означавало да се съгласиш с предложение „котка в чувал”. Аз не виждам никакви разумни аргументи ГЕРБ да го приеме.

Първото условие, което ГЕРБ поставя, е все пак персоналният състав на кабинета да бъде консултиран с тях. Тук искам да подчертая, че ако в състава влязат Кирил Петков и Асен Василев, това е абсолютно неприемливо за ГЕРБ и такъв състав би бил по-скоро провокация, т.е. той е предложен с ясното съзнание, че ще бъде отхвърлен.

Но, ако влязат хора като акад. Денков, следва да се има предвид и друго, че акад. Денков не е със статут на експерт, макар че експертизата му за сферата на образованието е безспорна.

Защото не можеш да твърдиш, че е експерт човек, който е бил водач на листа и е председател на парламентарна група.

С други думи очертават се два изключително важни момента. Първо, дали персоналният състав на кабинета ще се консултира с ГЕРБ.

И второ, което е не по-малко важно, дали хората, които ще бъдат номинирани, ще бъдат експерти или ще бъдат политически фигури.

Не виждам как и защо ГЕРБ би се съгласил да подкрепи политически фигури или да подкрепи състав на кабинета, с който те не са запознати.

– Казвате, че и двете са неприемливи?

– Да, това искам да обясня. Идеята, че можеш да имаш кабинет, предлагайки председателски места на парламентарни комисии, е на практика профанизация на принципа за разделение на властите.

Защото участието в изпълнителната власт е ключов компонент за контрол върху нея. Ако съставът на кабинета е с политически фигури, пределно ясно е, че това е претенция на политическа сила, спечелила по-малко от 25% от мандатите в НС, да определя 100% от изпълнителната власт.

Такова чудо аз не познавам. До този момент никъде по света такова нещо не е имало.

Прочетох за някакъв пример, който те дават с Швеция и сегашното шведско правителство. Искам да подчертая, че сегашното шведско правителство е управление на една устойчива коалиция, която в продължение на 25 години формира десен блок в страната и която в момента няма пълно мнозинство.

Затова коалицията получава подкрепата си от радикална партия, която е неприемлива.

Представете си, това би означавало да имате коалиция между ГЕРБ и ПП, на които не им достигат два или три мандата, и те да получат подкрепа от „Възраждане”.

Разбира се, в България този вариант е немислим, защото „Възраждане” е тотално антисистемна партия. Но искам да кажа, че от аритметична гледна точка това е форматът, по който можеш да имаш една подкрепяща партия.

Аналогична беше ситуацията у нас, когато ГЕРБ бе в коалиция с Реформаторския блок и АБВ, и имаше подкрепа от Патриотичния фронт за недостигащите няколко мандата. Трите партии нямаха 121 депутата.

Такъв тип подкрепа, обаче, не става без писмено споразумение. Това споразумение  включва не само програма за управление, а включва и основни параметри на изпълнителната власт, на състава на изпълнителната власт.

Така че претенциите за решения, които ПП предлага, трябва да бъдат съобразени с баланса на сили, който съществува в сегащния парламент. Това означава, че трябва да се направят взаимноприемливи отстъпки.

Това, което до момента аз наблюдавам, е, че се декларират политики и няма желание да се правят компромиси от тези позиции, когато става дума за ПП.

Виждаме, че ГЕРБ прави компромис , от ГЕРБ казват – „ние сме готови да подкрепим кабинет с втори мандат, но при ето какви условия”. С други думи, те правят отстъпка.

Мен ми е интересно да видя сега от страна на ПП  и ДБ дали ще има отстъпка, за да може да се стигне до взаимноприемливи компромиси.

Ако продължават с тези декларации, че те имат това решение, което ще спазват и т.н., до кабинет няма да се стигне.  Това е резултатът от този тур на преговори.

До този момент ГЕРБ са декларирали публично каква е отстъпката, която те са готови да направят. Мисля, че сега е ред на ПП и ДБ да декларират публично каква е отстъпката, която те са готови да направят. 

Най-четени