Connect with us

Нюзрум

Топ социоложка с шокиращи думи за натискът на правителството

Published

on

Елена Дариева

Около разговорите за първия мандат ясно ще си проличат разделителните линии. Свидетели сме, че настоящето 49-то Народно събрание, стартира много трудно. Повтарянето на историята от предходното Народно събрание не в полза на никого и вреди на всички. Това каза в предаването „Нюзрум“ по Радио „Фокус“ социологът Елена Дариева.

По думите ѝ изборът на председател на Народното събрание е толкова труден заради паритета между първите две политически сили, но и заради хипотезата, че ако се сформира мнозинство, което да подкрепи председател на Народното събрание, то това мнозинство може да остане трайно и дори да се трансформира в мнозинство за кабинет.

„Това около, което се обединиха големите политически формации, е да се търси съгласие по ключови теми като еврозоната, Шенген, правосъдната реформа и борбата с инфлацията. Тук ключовият въпрос е дали евроатлантическият път има потенциал да се превърне в обща посока и да изиграе ролята на обединяващ фактор за бъдещ кабинет. Натискът да се състави правителство е огромен, но силно ограничаващият фактор за ходовете на политическите сили, се явяват местните избори, които предстоят есента. Лидерите на политическите формации говорят главно на твърдите си електорати“, допълни Дариева.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени