Connect with us

Нюзрум

Политолог реши Рубикона за кабинет: Платихме си за гяволъка, чака ни…

Published

on

„Правителство, което не се харесва на избирателите, но е необходимо на държавата и държавността, за да може цялото общество да мръдне напред.“

Така вижда изхода от политическата криза Любомир Стефанов, политолог и преподавател в Нов български университет. В противен случай по думите му партиите остават заложници на настроенията на техните избиратели.

Според политолога вместо преди изборите, денят за размисъл е дошъл след тях, но има шанс Рубиконът да бъде разрешен. Той очерта възможна формула, която нарече „коалиция, но не на всяка цена„.

Флагът на ПП „борба с корупцията“ на всички нива не може да бъде захвърлен с лека ръка, тъй като това е тяхната идентичност. От друга страна се изисква преподреждане на приоритетите, поясни Любомир Стефанов.

Трябва да се канализира енергията между първия и втория, подчерта той.

България е на кръстопът, на който трябва да се вземат трудни решения. Политиците, след като са си радикализирали електората, сега трябва да си понесат отговорността, коментира Любомир Стефанов в предаването „Преди всички“.

Според Стефанов сме си „платили за гяволъка“ да правим избори 5 пъти през последните 2 години.

Политологът тълкува партийното мълчание след обявяването на резултатите от вота като крачка, която да позволява страстите да отидат назад.

Капанът с президентското управление е заложен в Конституцията, паднахме в него в много неподходящ исторически момент, отбеляза преподавателят.

Местните избори са важни, но не се случват под големите партийни табели, изтъкна в анализа си Стефанов, като допълни, че там е в сила друга логика.

Най-четени