Connect with us

Нюзрум

Професорът, който винаги знае как ще завършат изборите: По 70 мандата за ГЕРБ и ПП, ДПС с рекорден брой

Published

on

„Хората трябва да действат спокойно, да изберем тези, за които сме решили да гласуваме. Демокрацията е справедлива – за каквото гласуваме, това и получаваме”. Това заяви проф. Михаил Константинов, математик, бивш зам.-председател на Централната избирателна комисия и бивш председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване” АД в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

По негова прогноза ГЕРБ ще имат 70 мандата на вота от 2 април. „След тях са ПП-ДБ също със 70 мандата. ДПС е на трето място с 40 мандата – това ще бъде най-високото им постижение в целия демократичен преход. „Възраждане” ще имат до 35, а БСП – 20-25 мандата. От тук веднага се вижда, че без една от двете първи партии управление не може да има”, обясни Константинов.

Той обясни, че се очаква малко повече гласоподаватели да отидат до урните. „3,2 млн. души гласуваха в България до април 2021 г. След това три пъти поред гласуваха с по 600 000 по-малко – до октомври 2022 г. Моята хипотеза е, че това намаляване се дължи на машинния вот. Сега очаквам спад с още 200 000 -300 000 гласа”, каза Михаил Константинов.

Той изчисли, че втората формация – ПП-ДБ, са си отрязали пътя за коалиране. „Или ние сме първи, или нищо, отбелязаха те. В момента местният вот е причината за всички политически действия в България”, обясни Константинов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени