Connect with us

Парламент

Киро прати Първан, с когото се напива, да говори хубави неща за Нинова: Тя ни държи ключа!

Published

on

„Казвам го с усмивка, но това може да доведе до различни изкривявания, които да проличават още по-рязко на фона на органично ниска избирателна активност на тези избори“.

Според Първан Симеонов, известен сътрапезник на Киро Петков и Бойко Рашков, казусът, свързан с отношенията на страната ни със Северна Македония, трябва да бъде отчетен:

„Партиите, които по-отблизо се занимават с тази тема, ще могат евентуално да разчитат на някакви съживявания и прегрупирания. Трябва да се следи какво става около бариерата за влизане н парламента. Защото това дали ще влезе някой по-малък, може да се окаже много важно затова дали има шанс да се създаде после правителство. Това може донякъде да отблокира политическия процес“.

Подписките за референдумите на „Възраждане“ и на „Има такъв народ“ ще бъдат паралелни кампании, които ще усилват резултата на тези политически сили, смята социологът.

„Радикалният или популисткият тип гласуване може да се надява на по-сериозен резултат на тези избори“.

По думите на Симеонов този радикален вот може да увеличи шанса за съставяне на правителство, защото:

„Ако има радикална заплаха, може да има повече мъдрост в главите на мейнстрийм партиите. Ако войната ескалира, по-възможно е да се предпочете в България да има по-стабилен тип управление. Ако има някаква заплаха, тя може да подейства отрезвяващо и помъдряващо“.

БСП сега е ключът, подчерта политическият анализатор и обясни:

„БСП е формацията, която доказа през последните години, че може да превключва от блок в блок. … Ако БСП се навие да подкрепи един от двата блока, става диспечер. Това, което казвам, е крайно трудно, но Корнелия Нинова на всяка цена ще търси политическо оцеляване, което ще я направи максимално гъвкава“.

Най-четени