Connect with us

Нюзрум

Вижте това пишлеме! Отиде в БНР да иска оставката на Бойко Борисов: С него ГЕРБ е силен и пречи

Published

on

„Към момента изглежда ясно, че вторият мандат няма да се реализира“, заяви пред БНР пишман-политологът Калоян Велчев.

„Заявката на ПП за управление в някакво сериозно малцинство, което да търси ситуационни подкрепи за политики, не е сериозна“, смята анонимният политолог. По думите му ще бъде предложен „предизборен кабинет“:

„Въпросът е дали ще бъде върнат мандатът неизпълнен от страна на акад. Денков или все пак ще бъде предложен състав на правителство, който да влезе за гласуване в залата на НС“.

Според него интересно ще е ако бъде предложен състав на правителство, как той ще контрастира с предложения кабинет на ГЕРБ в първия проучвателен мандат:

Advertisement

„Предполагам, че ПП и ДП ще покажат как би трябвало да изглежда кабинет без политически лидери, но с ясна партийна украса, която показва ясно кой точно би носил отговорност. Ние ще видим 2 алтернативни идеи как може да се управлява“.

Калоян Велчев изказа мнение, че чрез публичното си говорене президентът бламира всякакви шансове за някакво споразумение, което да бъде публично приемано, заклеймявайки коалициите, политическите сили като такива. „Президентът към момента ми се струва, че играе двойна игра“, подчерта той и добави:

„За мен лично Радев е една енигма, аз не съм сигурен каква е неговата крайна цел. Ако говорим, че може да се върви към президентска република – това не ми се струва реалистично. Нашият институционален блокаж може би ще прави такава теза все по-популярна.

А това дали ще имаме правителство или ще имаме някакво правителство, само за да има правителство, и при двата сценария наличието на някакъв алтернативен модел ще изглежда привлекателно“.

Политологът отбеляза, че служебното правителство дава един буфер на партиите. Те видяха, че могат да не се договарят и да не правят компромиси, добави той. По думите му обаче дълготрайно решение на политическата криза изглежда невъзможно.

Advertisement

„Нарастващото влияние на президента е проблем. За партиите – и едно бягство, защото им дава възможност те да продължат своите политически битки“.

Личността на Бойко Борисов е един от основните проблеми за кризата, която имаме, каза Калоян Велчев. Според него той е с изчерпано доверие. Неговата оставка е залог за излизане от политическата криза, смята пишман-политологът и отбеляза:

„За да може ГЕРБ отново да бъде приемлив коалиционен партньор, той трябва да реши своя проблем с лидерството, дори с цената на леко отслабване“.

Ядрата на политическите сили, особено на тези с по-утвърдени структури и присъствие като ГЕРБ, ще бъдат затвърдени и няма да загубят гласове при предсрочен вот, прогнозира Велчев.

„От тази игра на вина – кой би бил виновен, ако няма правителство, никой не печелели, освен президентът“.

Advertisement

Според него даване на третия мандат на „Български възход“ би създало проблем за президента: „Ако се формира коалиция около Янев, Радев ще понесе щета от това, че може да бъде наречен архитект на някаква коалиция, която се е заформила. Той това не иска“.

Няма безрисков вариант за третия мандат, смята политологът. Според него най-логично би било президентът да даде мандата на БСП.

Велчев смята, че на този етап изборите изглеждат вероятни, но формирането на трайно управление не изглежда близо.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени