Connect with us

Парламент

Приберете го в лудницата! Киро Петков взе мирофона на депутат от ГЕРБ и му открадна листата

Published

on

Ще затваряме ли централи като условие в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и кой е поел ангажимента за това. Тази тема доведе във вторник до скандал в кулоарите на парламента, завършил с дърпане на листа и миктофони от страна на лидера на ПП Кирил Петков.

Не се предвижда затваряне на въглищните централи, обяви по-рано днес той на пресконференция в Народното събрание. Въпреки това Петков обвини ГЕРБ/СДС, че те започнали намаляването на въглеродните емисии с 40%, подписвайки „Целите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии“.

„Не трябва да се учудват, нито да забравят, че те бяха хората, които подписаха тези цели“, заяви бившият премиер Петков. Той се позова на представител на ЕК, която посети страната ни – Селин Гауер, че тази цел била възможна и без да се затварят централите и могат да се изключват само лятото, когато се разчита на повече фотоволтаични мощности.

Ресорният служебен вицепремиер Атанас Пеканов потвърди, че подобен ангажимент с краен срок 2026 в Плана има. Нямало обаче механизъм как да се осъществи, затова изпълнителната власт в бъдеще имала реална възможност да измисли най-добрия възможен начин.

Advertisement

„Службите на ЕК бяха ясни за това, че в момента договорът е такъв, какъвто е, и би отнело изключително много време, което ще рискува част от ресурсите, той да се промени“, предупреди той.

ГЕРБ категорично отрекоха твърденията на Петков и подчертаха, че по време на тяхното управление страната ни е гласувала „против“ краткосрочните цели по отношение на емисиите.

„Втората още по-голяма лъжа обаче е, че правителството на Кирил Петков не е поемало ангажимент и централите няма да бъдат затваряни. Не само ще бъдат затворени, а процентът е много повече от 40%. Защото са приели да е най-ниската 2019 г. и като направите изчисление, че 83% от въглищните централи в България ще бъдат затворени“, каза Жечо Станков от ГЕРБ на брифинг.

След края на брифинга на ГЕРБ ПП решиха да направят контрабрифинг, а който и депутатът от ГЕРБ направи опит да задава въпроси от миктофона за журналисти. Петков обаче дръпна листите от ръцете му, а малко по-късно отново отиде и отново му ги издърпа. Всичко приключи с дръпване и на микрофона от страна на Кирил Петков и оставянето му на земята.

Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени