Connect with us

Парламент

Стефан Янев разкри защо излъга ГЕРБ! Румен Радев ли нареди на фатмака си да взриви државата

Published

on

Влизал съм в парламента по много други поводи. Нека не сравняваме коя отговорност е по-голяма или по-малка. Търсим решения, които са в интерес на българските граждани. Това заяви лидерът на „Български възход“ Стефан Янев пред Нова Нюз. 

„Не сме се объркали. Когато казахме, че възнамеряваме и разсъждаваме дали да подкрепим Росен Желязков, следваме парламентарната логика, че се избира от най-голямата парламентарна група. Тук има една особеност – никоя от групите няма възможност да определи мнозинство и да състави правителство. Позицията ни по отношение за гласуване на председател е такава. Бихме подкрепили групата, която ще се опита да направи правителство“, допълни той.  

„Ще продължим да гласуваме така. Почивката е дадена, защото има оспорване на процедурата. Ще имаме окончателно гласуване след това. Правилата казват, че председател се избира с мнозинство. Не мисля, че е възможно да се стигне до блокаж на парламента, но може да се стигне до обричане на парламентаризма на дълбоки въпроси, спрямо неговата фиктивност. Нека видим каква е процедурата, за да разберем дали изборът вече не е направен“, обясни Янев.  

Той заяви, че кабинет ще се състави чрез диалог, а не чрез математика. Стефан Янев каза, че няма как от сега да заяви дали БВ ще участва в кабинет на ГЕРБ, защото зависи от разговорите и приоритетите, които партията на Борисов ще изтъкне. 

Най-четени